Bir Türk şirketi düşünün, Denizli'de ürettiği camlar Londra'nın simgesi olan kırmızı otobüslerde kullanılsın, Tesla'nın camını üretebilsin, roket bile işlemeyen camlar yapabilsin... Yaptıkları işlerle kendilerinin de gurur duyduğu bu firma Uğurlu Glass. Uğurlu'nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerafettin Duman, Sigorta Life'tan Serhat Bingöl'ün sorularını yanıtladı. Röportajı keyifle okumanız dileğiyle...

Biraz kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
Merhabalar ismim Şerafettin Duman, 1984 Denizli doğumluyum. Eğitim hayatımı tamamladıktan sonra şirketimizde aktif olarak görev almaya başladım. Yaklaşık 2007 yılından beri şirketimizde görevimi sürdürüyorum. İşe başladığım yıllarda firmanın en alt kademelerinde çeşitli bölümlerde görev aldım. Daha sonrasında ise Denizli’de oto market perakende montaj mağazamız vardı. Oranın yönetimini üstlendim. Yaklaşık dört yıl kadar orada çalıştıktan sonra tekrar fabrikamıza dönüp yönetici pozisyonunda çalışmaya başladım. Yaklaşık yedi yıldır şirketin yönetimini üstlenmiş durumdayım. Üçüncü kuşak olarak görev yapıyorum. Şirketimiz 1971 yılında dedem Sadık Duman tarafından kuruldu. 50 metrekarelik bir oto cam montaj dükkanı olarak faaliyetimize başlamışız. Daha sonrasında babam İrfan Duman ve amcam Muammer Duman’ın eğitimlerini tamamlayıp şirkete dahil olduklarından sonra toptan cam satışı işine başladık. Toptan cam satışında hızlı bir büyüme yakaladık. Bu büyüme ile birlikte yaklaşık 2-3 yıl içinde Türkiye’nin bütün illerine toptan cam dağıtımı sağlamaya başlamış olduk. Kısa zamanda elde ettiğimiz bu toptandaki başarıyla birlikte, Türkiye’nin tüm bölgelerine cam satışı yapar hale geldik. 1990’lı yılların başında Organize Sanayi Bölgesi’nde bin metrekarelik yatırımımızı tamamlayarak üretimimize başladık. Bugün 40 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. Üç fabrikadayız, 940 çalışanımızla birlikte faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bundan 7 yıl önce stratejimizi yeniden belirleyerek, üretimimizin %50’sini ihraç etme hedefiyle yola çıktık. %10 olan ihracat payımız bugün %40’lara ulaştı. Önümüzdeki 2 yıl içinde de %50 hedefini gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Toplam 37 ülkeye ihracat yapıyoruz, ağırlıklı olarak Avrupa ve Amerika’ya ihraç ediyoruz diyebilirim. Amerika’da üretilen traktörlerden, İngiltere’deki meşhur Londra’daki iki katlı kırmızı otobüslerin camlarına kadar biz üretiyoruz. Fransa’da elektrikli otomobil üreticisi bir müşterimize camlarımızı gönderiyoruz. Bu bizim için gerçekten güzel bir motivasyon kaynağı, ülkemiz için de gurur verici olduğunu düşünüyorum.

Bayileşme süreci nasıl başladı, nasıl yayıldı?
Açıkçası oto cam pazarı için bayileşme süreci 1980’li yıllarda başladı. Babam ve amcamların toptan işine girmesi ile birlikte Türkiye’nin her yerinde müşterilerimiz oldu ve aramızda sıkı bir bağ oluştu. O yıllardan bugüne kadar araç ve ürün çeşidi çok fazlalaştı. Hangi müşteri hangi camı isteyecek bunu göndermek imkansız hale geldi, ondan sonra 1990’lı yılların başlarında Türkiye’nin çeşitli illerinde 8 tane bölge müdürlüğü kurduk. Bu depolardan her gün bütün müşterilerimize siparişlerimizi teslim edecek şekilde dağıtım ağı oluşturduk. Uzun yıllardır da bu şekilde devam ediyor.

Kaskoda cam değişimi nasıl yapılır?
Kasko tarafında sigorta şirketleriyle uzun yıllardır anlaşmalıyız. Kaskolu bir müşterimizin araç camında hasar olduğunda Türkiye’nin her yerinden 7/24 ulaşabileceğiniz 444 00 70 numaralı hattımız var, burayı arayabiliyorlar. Ayrıca kendi sigorta şirketlerinden de destek isteyebiliyorlar. Sonrasındaki süreçte aracında cam hasarı olan müşterimiz en yakın bayimizle irtibata geçiriliyor. Müşterilerimiz ne zaman isterlerse gerekli desteği oluyoruz. Ayrıca mobil montaj hizmeti de veriyoruz. Müşterimizin aracının olduğu konuma giderek orada cam değiştirme hizmeti de sağlıyoruz. Kaskolu müşterilerimiz bu hizmete hiçbir ücret ödemiyor. Türkiye’deki 36 sigorta firmasıyla anlaşmalı durumdayız. Aynı zamanda filo araç kiralama şirketleriyle de anlaşmalıyız, Türkiye’nin her yerinde filoların araç kiralama şirketlerinin cam hasarlarını da giderebiliyoruz.

Elektrikli camlar üzerinde standartlarınızı merak ediyoruz nasıl üretiliyor?
Son dönemde hızla yaygınlaşan elektrikli araçlarda yüksek menzil elde edebilmesi için daha çok hafiflik isteniyor. İnce ve hafif camlara doğru bir talep var.  Bizde bu anlamda yatırımlarımızı buna dönük yapıyoruz. Bir diğer konu araçlarda da çok fazla teknolojik gelişmeler oluyor otonom sürüşler, şerit takipler gibi sistemler geliştirildi. Bu sistemlere uygun cam üretiminde de farklı parçalar kullanmak gerekiyor.  Bunla ilgili de ayrı bir çalışma içindeyiz. Bu araçların camının değiştikten sonra şerit takip sistemlerinin tekrar yola uyarlanacak halde kalibre edilmesi gerekiyor. Türkiye’nin yaklaşık 15 noktasında kalibrasyon hizmeti verebiliyoruz. Teknolojiyi ve yenilikleri takip eden bir firma olarak kontrol sistemleri getirdik. Örneğin 6 ay önce Tesla’nın tavan camını ürettik, çok özel bir camdı bunun üretebilir haldeyiz bu kapasitemiz var. Yeni araçların camlarını çok hızlı bir şekilde pazarı ederek takip ederek hemen stoklarımıza koyuyoruz.

Sompo Genel Müdürü Fahri Uğur, Sigorta Life'a Özel Açıklamalarda Bulundu! Sompo Genel Müdürü Fahri Uğur, Sigorta Life'a Özel Açıklamalarda Bulundu!

Normalde kalemle vurduğumuzda kırılacak bir malzeme de kurşun geçirmez cam nasıl oluyor? Bir de gizli rezitanslı camlarınız Var sanırım bu şekilde üretimleriniz nasıl oluyor ?
Kurşuna dayanıklı cam üretimi çok hassas bir üretim, çok dikkatle yapılması gerekiyor. Kurşuna dayanıklı camlar çok fazla katmandan oluşuyor. Birçok camın standartları var, örneğin roket atara bile dayanacak camlar oluyor. Bunlarda katmanlar çok daha artıyor. En arka kısmına poliüretan alışımlı bir malzemeyle camı lamine ettikten sonra bu hale getiriyoruz. Üretimimizin bir kısmı da bu alanda çalışıyor. Bir diğer konu gizli rezistanslı camlar. Araçların ön camlarında ısıtma sağlayan teller oluyor. Çok ince olduğu için gözü hiç rahatsız etmiyor. Camı bir düğmeyle ısıtabiliyorsunuz. Bu daha çok, kış aylarında ve soğuk coğrafi iklimlerde buzlanmayı önlediğinden daha çok tercih ediliyor.  Sigorta şirketlerine verdiğimiz bir diğer hizmet de çatlak cam tamiri. Araçta çok fazla çatlak olmaması gerekiyor. Madeni 1 TL boyutunda oluşan bir çatlağı büyümeden bayimize getirdiğinizde bu çatlağı tamir edip hiç görünmeyecek hale getirebiliyoruz.

Sektöre ve sürücülere vermek istediğiniz mesaj var mı? 
Müşterilerimizin güvenle bizim ürünlerimizi kullanabileceklerini özellikle belirtmek istiyorum. Kalite anlamında orijinal cam diye bir algı var. Ama bizim kalite anlamında hiçbir farkımız yok. Kalite standartları onlarda neyse aynı standartlara bizler de sahibiz. Aynı testleri kendi laboratuvarlarımızda yapıyoruz. Kalite anlamında hiçbir problem yaşamayacaklarını taahhüt ediyoruz. Bu yüzden ülkemizde üretilen milli sermayemizle, kendi işçimizle, kendi yerli hammaddemizle üretilen yerli ürünleri tercih etmelerini özellikle belirtmek istiyorum. Bizi tercih ederlerse tabi ki çok memnun oluruz.

Yerli cama teşvik etmek için neler söylersiniz?
Öncelikle hasarsızlığı bozmuyor. Ortaya çıkan hasar kaydı da servisteki gibi ciddi rakamlar olmadığı için aracın ikinci el satışında avantaj sağlıyor. Ayrıca bir sonraki sigorta kaskolarını yaptırırken de ciddi fiyat avantajı sağlıyor. Kaskolu araçlarda bizim yerli üretici olarak şöyle bir avantajımız da var; biliyorsunuz serviste değiştirilen camlar yurtdışından geliyor ve ücretleri çok çok yüksek oluyor. Bunlar tabi ki bir hasar kaydında yüksek bir hasar gibi görünebiliyor, ikinci el aracınızı satmak istediğinizde burada yüksek bir hasar kaydı oluşmuş oluyor. Bizim yerli ürünlerde fiyatlarımız da daha avantajlı olduğu için çok düşük bir hasar kaydıyla bunu rahatlıkla izah edebiliyorsunuz.

Editör: Serhat Bingöl