Bilal Bey, sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Aslen Ankaralıyım. 15 yıla yakın sigortacılık ve finans deneyimim var. İş hayatına danışmanlık firması olan Atheneum Partners Almanya’da başladım. Sigorta sektörü ile ilk tanışmam Aksigorta ile oldu, orada Acenteler Satış Yöneticisiydim. Ardından eski adı ile Hazine Müsteşarlığı’da (şimdiki adıyla Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu) Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nde Hazine Uzmanı olarak mevzuat düzenlemelerinde yer aldım. 2018 yılı itibariyle DASK Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde çalıştım. 2018 sonunda ise Türkiye Sigorta’nın birleşen şirketlerinden Güneş Sigorta’ya transfer oldum. Kamuoyu sermaye ile sigorta şirketlerinin birleşmesinde Entegrasyon Ofisi’nin başındaydım. Ardından da Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik’in ve sektörün önemli kuruluşlarının kuruluş sürecinde katkılarda bulunduk. Orada 2020 yılından itibaren Strateji Pazarlama ve Dijital Dönüşümde Genel Müdür Yardımcılığı yaptım. Bir değişikliğe giderek RS Otomotiv Grubu’na transfer oldum. RS Otomotiv Grubu’nda Yönetim Kurulu Üyesiyim ve aynı zamanda teknolojiden sorumluyum. RS Otomotiv Grubu’nun sigortacılık sektörüne yönelik yeni hazırladığı ve önemli gördüğü sigortaacentesi.com’un Genel Müdürlüğünü yapıyorum. Kariyerimde, sigortacılıkta dijital dönüşüm, pazarlama, sigortacılıkta ekosistem boyutlarında yoğun çalışmalar yürüttüm. Sigortaacentesi.com’un hikayesi de aslında bu geçmişten besleniyor.
Sigortacılık yoğun mevzuat düzenlemelerinin olduğu bir sektör. Sigortacılık sadece dijital değil, işin her zaman düzenli bir boyutu var. Geçmiş tecrübelerimde bana avantaj sağlıyor. Masanın her iki tarafını da görme şansı elde ettim. Yaklaşık 5 yıldır da sigortacılık sektöründeki dijitalleşme, acente kanalının dijitalleşmesi, ekosistem boyutuyla aslında sigorta olgusunun müşteri zihniyetinde daha fazla yer elde edebilmesi için faaliyetlerde bulunmak büyük bir avantaj oldu.
Sigortaacentesi.com’u okuyucularımız için en basit şekilde anlatabilir misiniz?
Sigortaacentesi.com bir ihtiyaçtan dolayı kuruldu. Türkiye’de yaklaşık 16 binden fazla acente var. Bu acentelerin büyük çoğunluğu, dijitalleşmeyle beraber değişen olgulara adapte olmakta zorlanıyorlar. Dijital yatırım isteyen bir olgudur. Dijitalde yer edinebilmek için sadece parasal yatırım yetmiyor. Dijitalde görünebilmek ve var olabilmek için hem bu alana yatırım yapılması gerekiyor hem de organizasyonunuz ve stratejiniz ile bu alana adapte olmanız gerekiyor. Sigortacılıkta dijitalleşmeyi boyutlara ayırabiliriz ama acenteleri ilgilendiren boyutu, satışın dijitale kanallardan yürütülmesi. Konjektörün ve demografik yapının değişmesi ile beraber özellikle bireysel sigortalarda dijital kanalların ağırlığının arttığını görüyoruz. Türkiye’de üretilen bireysel sigortanın yüzde 8’i dijital kanallar yoluyla yapılıyor. Yurt dışına baktığımızda bu durum yüzde 40-50’lere varıyor. Temelde baktığımızda bu, dijitalden poliçe almak aslında. İnsanlar, dijitalden poliçe alma işlemini, ya sosyal medyadan ya da arama motorları sayesinde sitenizi buluyorlar. Sitenin bulunması tek başına yetmiyor, bir marka itibarının olması gerekmekte. Siteye, pazarlama yatırımı yapılmış olması lazım ki oraya bakan müşteri güven duygusu hissederek satışı tamamlasın.
Sigortaacentesi.com, bir acente ya da broker değil, tamamen tarafsız bir platform. Acentelerin dijitalde daha görünür olmalarını, kendi müşteri sahipliklerini ve veri sahipliklerini kullanarak dijitalde müşteriye ulaşmaları için kurulmuş bir köprüdür. Tek taraflı bir platform değil, içerisinde hem sigorta müşterilerine teklif verme süreci var hem acentelerin müşteriler ile doğru bir şekilde eşleştirilmesi var hem de otomotiv, konut ve sağlık alanlarında acentelere, müşterilerine sunmak üzere bir ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Sigortaacentesi.com için çok taraflı bir ekosistem platformu diyebiliriz.
İşin bir boyutu sigorta satışı iken bir boyutu da, sigortanın araca yönelik bakım hizmetlerinin verilmesi. Örneğin, lastik değişiminin yapılması, akü bittiğinde akü hizmetinin verilmesi, konutta bir elektrikçi veya tesisat ihtiyacı olduğu zaman gerekli hizmetin verilmesi, sağlıkta, online doktor görüşmesi yapılması gibi. Sadece sigorta değil, sigorta ile ilgili ürün ve hizmetlerin acente üzerinden müşteriler ile buluştuğu bir platform diyebiliriz. Tek amacımız acente dostu bir çalışma yapmak. Sektörde, sigorta acenteden alınır diye bir motto var bizde bu mottodan yola çıkarak “Sigorta dijitalde de acenteden alınır” diyoruz. Sigortacılık ne kadar dijitalleşirse dijitalleşsin her zaman için bir güven duygusuna ve uzmanlık duygusuna ihtiyaç var. Sigorta aslında kompleks bir ürün dolayısıyla acentelerin burada büyük bir rolü var. Acenteler dijitalleşme ile beraber hayatımızdan çıkmayacak, tam tersine rolleri evrilecek ve daha uzmanlık ve danışmalık rollerinin ön plana çıkacağı bir zamanı yaşayacağız. Sigortaecentesi.com’da iş modeli olarak acentelerin dijitalde de müşteri ile buluşmasını sağlayan bir pazar yeri gibi konumlanıyor.
Sigortacılık Fuarı’nda TSB Başkanı Uğur Gülen sektördeki yeni hamlelerden bahsederken standınızı gördüğünü ve böyle bir yapının sektör için güzel bir hamle olduğunu belirmişti. Sigortaeentesi.com’da bir yenilik. Her yeniliğin bir ilerleme süreci vardır. Şu an geldiğiniz noktayı ve bundan sonraki hedeflerinizi okuyucularımız ile paylaşabilir misiniz?
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen’in konuşmasına sonradan şahit oldum. Söyledikleri beni çok mutlu etti. Acenteler bu sektörün önemli bir paydaşı. Bizde RS Otomotiv Grubu olarak yıllardır acentelerden ve sigorta şirketleri ile olan iş birlikteliklerimizden para kazanan bir grubuz. RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı’nın sigortaacentesi.com projesi ile beraber acentelere yönelik verdiği desteğin bir kabuk değiştirmesini yaşıyoruz.
Yeni şeylerin adaptasyon süreci her zaman zordur. İlk kurulduğumuz zamanlarda kendimizi ve bir sigorta acentesi olmadığımızı anlatmak için zaman harcadık. Adımız, sigortaacentesi.com olduğu için “RS Otomotiv Grubu sigorta acentesi mi kurdu?” diye algılandı. Bunu yavaş yavaş anlattık ve artık algının yerine oturduğunu gözlemliyoruz. Burası tarafsız bir platform ve gücüde tarafsızlığında saklı. Her zaman da tarafsız olmaya devam edecek. Bu tarafsızlık şu şekilde; müşteriye karşı tarafsızlık, sigorta şirketlerine karşı tarafsızlık ve acenteye karşı tarafsızlık. Yaptığımız her işin şeffaf olması çok önemli çünkü bu bir birliktelik hareketi. Acenteler birçok konuda kendi aralarında fikir ayrılığına düşüyor olabilirler ama dijitalde var olabilmek için birlik şart. Tek bir yere gücü kanalize ettiğimizde oradan daha büyük bir güç elde ediliyor. O zaman dijital rakiplere karşı acentelerin dijital dünyada var olabilmesi mümkün hale gelecek. Ekim ayında bugüne geldiğimizde kullanıcı sayımız binlere yaklaşmış, acente sayısı ise 600’leri aşmış durumda. Bu ciddi bir rakam çünkü biz 3-4 ayı devirdik. Bizim amacımız, yıl sonu itibariyle acente sayımızı 5 binlere taşımak. Sigorta tarafında, oto, sağlık, konut dikeylerindeki tüm bireysel ürünleri müşteri ile acente arasında doğru bir köprü vazifesi görüp doğru acente ile doğru müşteriyi eşleştirdiğimiz, müşterinin acente seçme özgürlüğünü sağladığımız bir yapı hayatımıza girecek.
“Dijitalde var olabilmek için birlik şart”
Pazardaki diğer konumlamalardan, birçok dijital acenteler ve brokerlar var bunlardan farkı; hem doğru acenteler ile doğru müşterinin eşleşmesi hem daha uygun fiyat ve teminat seçeneğinin oluşması. Bizim burada ki asıl amacımız, bir müşteri örneğin bir kasko teklifinde alabileceği tüm teklifleri alabilsin. En büyük farklılığımız aslında burada yatıyor. Bir diğer farklılık ise ekosistem boyutu. RS Otomotiv Grubu, önemli bir ekosistem oyuncusu. Biz buradaki ürün ve hizmetleri de acente üzerinden sigortalıyla buluşturma misyonunu yürütüyoruz. Bu yeni ve zor bir şey. Hem mevzuatsal açıdan hem dijital deneyim açısından hem sigorta şirketleri ile ilişkileri açısından planlamalarımız dahilinde adım adım geliştiğini göreceğiz. İlk gün ile bugünü kıyasladığımızda gerçekten bir hareket olmaya başladığını, acentelerin iş modelini daha iyi anladığını hatta anladıkça katkı sunmaya başladığını görüyoruz. Biz bu süreci onlarla beraber geliştiriyoruz. Fikirlerimiz oluyor ama karşılıklı terakki ediyoruz. En doğruyu ortak karar ile ortaya koyduktan sonra bir şeyleri canlıya alabiliyoruz. Her zaman diyoruz, “Burası sigorta acentelerinin platformu” dolayısıyla verilecek her türlü katkıya, iş modelini geliştirmeye yönelik yapılacak her türlü öneriye açığız. İlerleyişimizi bu şekilde sürdürüyoruz.
Paydaşlardan ve sigortalılardan nasıl tepki aldınız?
Sigorta alacakları zaman internetten araştırmaya meyilli bir sigortalı grubu var. Bunun tamamı böyle değil ama müşterilerin belirli bir kısmı dijitalden sigorta arayışına giriyor. Bu arayışla birlikte bir uzman desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Örneğin, sağlıkla ilgili bir sigorta alacaksa bir uzmanın kafasındaki tüm soruları cevaplamasını istiyor. Sigortalılar nezdinde yaptığımız araştırmalar, telesekreter veya çağrı merkezi yerine işin uzmanı tarafından destek verilmesine kıymet veriyorlar. Acenteler tarafından baktığımızda ise zamanında dijitale yatırım yapanlarda var, bu işe hiç girmemiş olanlarda var. Dijitale girenlerin büyük birçoğu umduğunu bulamamış. Bunun sebebi ise dijitalde var olmak zorlu ve meşakkatli bir süreç. Onlardan aldığımız tepkiler özellikle kendilerinin satışa ve uzmanlığa daha çok odaklanıp dijitalden müşteri elde edecek olmak acentelerin en çok istediği kısım. Ayrıca sigortacılık mevzuatı sınırında kalmak üzere sigorta bağlantılı hizmetlerden de ek gelir elde edebilme fırsatı acenteleri motive eden taraf.
Platformumuzda yol yardım paketlerimiz var. Gerek sigorta gerekse sigortasız şekilde. Garantiye, arza teminatına yönelik grubumuzun çeşitli çalışmaları var. Ekspertiz ürünlerimiz var. Ekspertiz paketlerinin de sigorta ile ilişkili paketler olduğunu söyleyebiliriz çünkü arabanın röntgenini çekiyor. Araçla ilgili birçok bilgiyi doğru ekspertiz bize sağlayabiliyor. Acente, müşterinin sadece acentesi değil, birçok konuda danışmalıkta aldığı bir aile üyesi gibi. Biz acenteye, kendi ve RS Otomotiv Grubu’nun ulaşabileceği ekosistem ile daha güvenilir bir şekilde müşterinin ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla bu platformdan yönlendirme yapabilmesine olanak sunuyoruz. Acentelerin toplum içerisindeki rolü, sadece sigorta satışı ile sınırlı değil. Acente, bir sigortayı sattıktan sonra onun hasar sürecinde de yer alıyor. Bizim burada yapmak istediğimiz şey ise bunu platform bazlı olarak acenteye dijital olarak sunabilmek ve acentenin mevcut operasyonel maliyetlerini yükseltmeden büyüyebilmesine katkı sunabilmek.
Daha önceki bir röportajınızda da bahsettiğiniz “Kazan-Kazan” ilişkisini detaylandırabilir misiniz?
Platformun tarafları var. Bunlar şu şekilde:
1. Sigortalılar
2. Acenteler
3. Sigorta şirketleri
4. Ekosistem
Bunlara bakıldığında sigortalılar için en büyük kazanma, sigortacılık ürünü ile ilgili alabilecekleri tüm sigorta tekliflerini platform üzerinden görebilecekler. Teklifi görmekle yetinmeyip işin uzmanından o ürünle ilgili bilgi alabilecekler ve dijital cüzdan ile güvenli bir şekilde ödemelerini yapabilecekler.
Acentelere baktığımızda kendilerinin yapabileceklerinin çok daha düşük tutarına dijitalde yatırım yaparak dijitalde görünümlerini sağlayabilecekler ve kendilerine yeni bir kanal elde edecekler. Müşterilerine, dijitalde güçlendirilmiş araçlar ile daha hızlı teklif sunabilecekler.
İşin sigorta şirketi boyutunu irdelediğimizde, Türkiye’de sigorta acenteleri önemli bir olgu. Acenteler, sigorta şirketleri içinde önemli bir kanal. Acentelerin sadece gelenekselde olmayıp bizim platformlarımız gibi dijitalde de varlım gösterebilmeleri sigorta şirketleri için büyük bir kazanç. Onlar içinde yeni bir kanal yaratmadan mevcut kanallarını dijitale taşımasını sağlayan bu platformla üretimlerini arttırabilecekler. Sigorta şirketlerinin dijitalde faaliyet gösteren acenteleri ve brokerları var. Buralarda çalışıyorlar. Bu platforma entegre olan acenteler boyutuyla sigorta şirketlerinin üretimlerinin artmasını temin edecek. Sigorta şirketleri içinde kazanma felsefesi burada yatıyor.
Bu platform aslında tüm bu taraflara tarafsız olarak konumlanıp gerek eşleştirme modelleri ile gerekse sigorta acentelerinden alacağı lisans ücretlerinin yatırıma yönlendirilmesi ile raporlarımızı açıklayacağız ve acentelerimize bilgi vereceğiz.
“Sigorta alma sürecini değiştiren bir oyuncu olmayı hedefliyoruz”
Uzun vadede planlarınız neler? Hedeflerinizin arasında neler var?
Türkiye’de dijital sigortacılık dediğimizde, acenteleri içine alan ve ekosistem boyutuyla sigorta alma sürecini değiştiren bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. İş modelimiz Türkiye’de herhangi bir yerde olan bir iş modeli değil. İş modeli Türkiye’de tuttuktan sonra yurt dışına açılmayı istiyoruz. İş modelimizin yurt dışına da uygun olduğunu biliyoruz. Çeşitli ülkelerde acenteler ile müşteriyi buluşturan bu tarz platformlar ama bizim platformumuzda sadece bu yok. RS Otomotiv Grubu’nun vermiş olduğu ve ekibimizin geçmişten gelen tecrübesi ile bir ekosistem oluşturma vizyonu ve arzusu var. Arzumuzu yerine getirmek içinde elimizde çok güçlü argümanlar var. İşin ekosistem boyutuyla da sigortanın daha anlamlı bir hale gelmesini istiyoruz. Sigorta dediğimizde sadece aracı konuşmamalıyız, o aracın 360 derece müşterinin hayatında olan ihtiyaçlarını da konuşmalıyız. Müşteriler birden fazla hizmeti güvenilir tek bir yerden almak istiyor. Bu alanda güvenilir bir ekosistem platformu olmayı arzu ediyoruz. Bizim için 2025 önemli bir yıl olacak. 2025, sigorta tarafındaki tüm bireysel ürünlerde acente eşleşmesinin sağlandığı ve müşteriye tüm bu ürünlerin anlattığım modelde sunuldu bir yıl olacak. Özellikle ekosistemdeki ürün ve hizmetlerimizin platformda yer alması sağlanacak. 2025’te bu çalışmamız bittikten sonra 2026 çok daha önemli bir hal alacak. Türkiye’de acentelerin birlik platformu olma konusunda ve acentelerin dijitalde de var olduğunu gösterebilmek için 2025 yılı önem arz ediyor.
Sigortada birçok sorun mevcut. Sigorta bilincinin eksik olması gibi. Bu platform bu sorunlara etki edecek mi?
Yüzde yüz etki edecek. Sigorta şirketlerinin mevcutta birçok ürünü var, biz bunları sunacağız ama mevcudun dışında yeni ürünlerde var. Örneğin, dijital sağlık konusu. 3 dalı var, bunlar:
1. Müşteri tarafında talep oluşacak
2. Sigorta şirketleri bununla ilgili ürün ve sistemlerini geliştirecek
3. Acente ise bu ürünleri satacak
Müşteri tarafında talebin olduğunu biliyoruz çünkü bir yönümüz sürekli müşteriye bakıyor. Acente tarafında da doğru ürünü doğru satış kurgularını oluşturuyoruz ardından sigorta şirketine ise “Ürün bu şekilde olursa satar.” diyoruz. Aslında rafta hiç olamayan bir ürünü, kanalını, müşterisini ve sigorta şirketini doğru bir süreç ve organizasyon ile bir araya getirdiğimizde, sigortacılık sektöründe ulaşılmayan bir kesime yeni bir ürün çıkmış oluyor. Mesela, ÖSS pahalı, TSS tam ihtiyacı görmüyor. ÖSS ile TSS’nin dijital yetkinlikler ile beraber geliştirildiği dijital bir sağlık ürününün müşteri tarafında bir karşılığı var. Kasko fiyatlarını yüksek bulanlara yönelik tam sigortalamayacağı yeni ürünler sunulabilir. Daha dar bir kasko ama içerisine, arza, garanti teminatının koyulduğu belki de kaskonun yarı fiyatına olacak bir ürün ile acenteye tam kasko satamasada müşteriye bir ürün satma opsiyonu sunacak. Platformun misyonu, sigortacılıktaki penetrasyonu çeşitli şekillerde arttırmak. En önemli amaçlarımızdan biri mevcut pazarı büyütmek. Acente ile müşterinin doğru ürün kurguları ile beraber sigorta şirketlerine gittiğimizde onlarda çok hevesli oluyorlar. Onların isteği de yeni ürünlerin gelişmesi. Yeni ürünlerin gelişmesi için acente kanalının, “Bu ürünü ben satacağım” demesi, müşterinin ise satın alacağı bir ürün oluşturması lazım. Burada karşılıklı tetikleme oluyor aslında. Acenteler bizi tetikliyor bizde onları tetikliyoruz. Acentenin de asıl isteği işini geleceğe taşımak. Acente, sağlıklı büyümek, oto ve trafik dışında yeni ürünler geliştirmek istiyor. Acentede yeni teknik personel istihdam etmeden mevcut kaynaklarını verimli bir şekilde kullanıp büyümek istiyor. Aslında ihtiyaçlar ve çözüm ortak noktada buluşuyor. Bu noktada önemli olan bunu nasıl yöneteceğimiz. Gelecek konusunda bizi umutlandıran kısım, bu zamana kadarki bizim iş modelimizi dinleyen ve bizimle beraber bu işe kafa yoran her acentenin bu iş modeline katkı sunmak için bize destek vermesi. Acente burayı kendi platformu olarak gördüğü sürece bu platform büyüyecektir ve kitlesel bir araca dönüşecektir. Bizim de amacımız bunu oluşturmak. Bundan dolayı “Sigorta dijitalde de acenteden alınır” diyoruz. Burası RS Otomotiv Grubu’nun yatırımı yaptığı bir platform olabilir ama acentelerin desteği ile büyüyecek. Acenteden aldığını acenteye harcayacak bir platformuz. Ölçek ne kadar büyük olursa belirttiğimiz amaçlara ulaşmamız o kadar kolay olur.
Olay sadece sigorta satın almakla bitmiyor. Örneğin, aracınızda bir hasar olduğu zaman sigortanın ne olduğunu ya da bir hastaneye gittiğiniz zaman sağlık poliçenizin doğru teminatlar ile üretilip üretilmediğini anlıyorsunuz. Acentelerin asıl rolü burada başlıyor. Bir hasar olduğu zaman acentenin danışman rolüyle hasar sürecindeki yönlendirme rolüne girmesi işin rengi değiştiriyor. Sigortalılar, satın alma sürecinde; hız, kolaylık, değişiklik, teminat seçeneklerinin uygun bir deneyimle önlerine sunulmasını istiyorlar ama devamında ürünleri ile ilgili soru- cevaplarını ve hasar onarımındaki desteğe de ekstra önem veriyorlar. Sigortalılar açısından burası, diğer dijital örneklerinden biraz daha farklı bir anlam ifade ediyor çünkü daha fazla seçenek daha uygun fiyat ve satış sonrası hizmetlerde de müşteri deneyimini garantileyen bir platform olma yolunda ilerliyoruz.
Sigorta şirketlerine, acentelere ve sigortalılara bir mesajınız var mı?
Sigortalılar için en temel çağrım, bizler sigortanın uzmanlık gerektiren bir iş olduğunu biliyoruz o yüzdende işin uzmanıyla bu alandan ekmeğini kazanan acenteler ile ilerlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. En fazla seçenek, en uygun fiyat, en doğru uzmanlık için müşterilerin sigortaacentesi.com’a gelmesini öneriyoruz.
Yıllardır sektörün içerisindeyiz ve ekibimizde sektörün profesyonellerinden oluşuyor. Biz, geçmişte de acentenin derdi ile dertlendik bugünde acentenin derdi ile dertleniyoruz. Sigortaacentesi.com platformu acentelerin dijitalde seslerini daha fazla duyurabilmeleri, dijitalde rakiplerine karşı daha fazla güç elde etmeleri ve işlerini geleceğe taşıyabilmeleri için gerekli dijital araçlara sahip olabilmeleri için kurulmuş bir platform. Doğru acenteler ne kadar çok bu modele iştirak ederlerse ve bu modeli desteklerlerse bu platform onlara o kadar katkı sağlayacaktır. Dijitalde de var olabilmeleri için tarafsız, onların veri güvenliğini, müşteri sahipliğini ve geleceğe taşınmalarını garanti eden bu platforma gelmeleri için acentelere de çağrıda bulunuyorum.
Sigorta şirketlerimiz her bir acente ile ilgili çok önemli işler yapıyorlar. Sigortaacentesi.com platformu acentelere destek verilebilecek en doğru platform. Kendisi bir acente ya da broker olmadığı, acenteleri dijitalde buluşturmak misyonu ile hareket ettiği için hem sigortacılık penetrasyonu artması hem acentenin verimliliğinin artması hem de acente ve dijital kanallara alternatif yeni bir dijital kanalın oluşması için sigorta şirketlerine de bu platforma destek çağrısı yapıyorum. Biliyoruz ki, dijital ile beraber sigortacılık sektörü dönüşecek ama dönüştüğü yerde her zaman için uzmanlığa ve işi bilen kişilerin masada olmasına ihtiyaç olacak. Bu kişilerde acenteler. Acentelerin dijitalde müşterilerine ulaştığı bu platformun sigorta şirketleri açısından kazanımları olacaktır.
Kısa Kısa...
Bu mesleği yapmasaydınız hangi mesleği yapmak isterdiniz?
Üniversite zamanında sürdürebilirlik ve yenilenebilir enerji konularına kafayı takmıştım. Enerji sektörü olabilirdi.
Olmazsa olmazınız nedir?
İş hayatındaki en önemli prensibim, iş ahlakı. Benim iş ahlakım, sabah 8 akşam 5’e sığdırılamayacak bir yapıda. Esnekliğe inanırım. Her şeyden önce insan derim o yüzden de iş, insan yaklaşımından sonra gelir.
Çay insanı mısınız kahve insanı mı?
Aslında çay insanıyım ama sabahları 1 tane kahve içmeden güne başlamam. Eskiden kahve daha çok içerdim ama alerji başladı.
Asla vazgeçmem dediğiniz bir yemek var mı?
Yağlama. Eşim Kayserili, onlar güzel yağlama yaparlar.
Sporla aranız nasıl?
Sporla aram bundan 4-5 sene öncesine kadar iyiydi. Eskiden düzenli spor yapardım şimdi kendimi eleştiriyorum. Takım sporları ile ilgilenirdim basketbol gibi şimdilerde düzenli yürüyüş yapmaya çalışıyorum. Yaz geldiği zaman yüzmeye çalışıyorum.
Hangi takımı tutuyorsunuz?
Biz Ankaralıların iki takımı vardır biri Ankara gücü, bir de Galatasaraylıyım.
Ruhunuzu nasıl dinlendiriyorsunuz?
Sabahları erken kalkmaya özen gösteriyorum çünkü sabahın o dinginliğini, o saatlerde temiz hava almayı ve yürüyüş yapmayı çok seviyorum. Sabah saatleri, zihnimi ve ruhumu dinlendirdiğim zamanlar oluyor.