SÖYLEŞİ

Quick Hayat Sigorta Genel Müdür Vekili Volkan Terzioğlu Sigorta Life’a Özel Açıklamalarda Bulundu.

Quick Hayat Sigorta kısa bir süre önce faaliyetlerine başladı. Şirketin Genel Müdür Vekili Volkan Terzioğlu, Quick Hayat’ın ilk röportajını Sigorta Life ekibinden Serhat Bingöl’e verdi. Terzioğlu, şirketin kuruluş hikayesini ve bundan sonraki yol haritasını anlattı.

“Hayat sigortacılığında çok fazla alanda adım atılabileceğini görüyoruz”

  • Quick Hayat Sigorta sektöre hayırlı olsun, kısaca kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz?

Öncelikle çok teşekkür ederim. Ben 2022 yılında Maher Holding bünyesine katıldım. Hayat sigortaları ile ilgili kafamızda bir plan vardı. Biliyorsunuz Maher Holding’in, finansal alanda hizmet veren pek çok şirketi var. Burada bir ekosistemimiz var. İki hayat dışı sigorta şirketi, bir ödeme şirketi, kredi finansman şirketi, bina tamamlama ile ilgili de biliyorsunuz teminat veriyoruz. Bunlara ilişkin olarak inşaat şirketimiz var, gayrimenkul yatırım ortaklığımız var... İşte, bu ekosistemin içinde pek çok noktada finansal hizmet veren, finansal market olan bir holding bünyesinde çalışmaya başladım. Eksiklerimizden birisi de hayat sigortalarıydı. Hayat sigortaları alanında bu doğrultuda faaliyet gösterebilir miyiz diye kendi içimizde konuştuk ve yönetim kurulu ile kurmaya karar verdik ve bu şekilde yola çıktık. -Kuruluşumuz aslında 2023’ün 30 Ekim’i ama ruhsat aldığımız tarih Temmuz’un 3’ ünde oldu. Böyle bir kuruluş hikayemiz var.

  • Quick Hayat Sigorta’nın uzun vadeli vizyonu nedir?

Hayat sigortaları, 20. yılını geride bırakmış bireysel emeklilik sisteminin, aslında küçük bir çocuğu gibi kaldı. Hayat sigortaları 1980’li 90’lı yıllarda ülkemizde ne yazık ki fazla aşındı, repütasyonu düştü. Yanlış satışlarla, halka sunulan hizmetlerde eksik kaldığımız noktalar oldu. Daha sonra hayat sigortalarının repütasyonunu yukarı çeken Bireysel Emeklilik Sistemimiz kuruldu. Bireysel Emeklilik Sistemi, salt fon yönetim sistemi olması nedeni ile aslında hayat sigortalarının alanını doldurmuş değil. Dolayısıyla hem ihtiyacı değerlendirdiğimizde hem de dünyadaki sigortacılığa baktığımızda hayat sigortalarında atılacak çok fazla adım olduğunu görüyoruz. Ülkemizde hayat sigortacılığının büyüklüğü yok denecek kadar küçük. Hayat sigortacılığı, banka sigortacılığından kredilere verilen sigortacılığın hakimiyeti altında. Bununla birlikte kişilerin, kısa vadede tasarruflarını yönetebileceği ve aynı zamanda hayatlarının her alanında güvence altına olabilecekleri ürünlere ihtiyaç olması nedeniyle, hayat sigortalarında atılacak adımları çok. Bizler de bu doğrultuda hem yenilikçi ürünlerle hem de kendimizi iyi anlatarak doğru ürünlerle acentelerimizin karşısına çıkmayı istiyoruz. Vizyonumuz,, ülkemizde hayat sigortalarının repütasyonunu yukarı çeken ve aynı zamanda önemli bir boşluğu doldurmaya çalışan şirket olmaktır. 

  • Şirket olarak hedefe ulaşmak için hangi stratejileri izleyeceksiniz?

Bizim en büyük varlığımız, dağıtım kanalı gücümüz. Corpus Sigorta ve Quick Sigorta’nın bünyesinde 8.000’den çok acentemiz var. Bu gücümüzle Türkiye’nin dört bir yanında hizmet vermekteyiz. Acentelerimiz bizim en önemli varlığımız, dolayısıyla biz bunları kullanmak istiyoruz. Bu strateji ile yaygın dağıtım kanalı kullanarak öncelikle basit ürünler sunmayı, ardından halkımızın ihtiyaçlarını karşılayacak geniş bir ürün yelpazesi oluşturmayı ve aracılarımızın da kazançlı çıkabileceği çeşitli yöntemler geliştirmeyi amaçlıyoruz. 

  • Quick Hayat Sigorta olarak diğer hayat sigortası şirketlerinden sizi farklı kılan konular ve ürünler nelerdir?

Bizler az önce söylemiş olduğum Maher Holding ekosisteminin bir parçası olarak, hayat sigortaları alanında bu ekosistemin tamamlayıcı niceliğini sağlıyoruz. Amacımız bu doğrultuda hareket etmek dolayısıyla bizim sektörden farklı olarak yaklaşımımız bütünsel olarak finansal ihtiyaçları yönetebilecek bir ürün yelpazesinin içinde hayat sigortalarını da sunmak. Bu doğrultuda değerlendirilmesi gerekiyor. 

  • Sigorta bilincinin Türkiye'de artırılması için neler yapılmalı, özellikle genç neslin ihtiyaçlarına yönelik hangi ürünler ve hizmetler geliştiriyorsunuz?

En temel problem tabii ki eğitim. İlkokuldan başlayan bir eğitimle hayat bilgisi derslerine risk bilincinin girmesi gerektiğine inanıyorum. Riskten yola çıkarak da sigortacılığın bunu tamamlayan bir öge olarak sunulması gerektiğini savunuyorum. Bunun da kamunun bir görevi olduğunu düşünüyorum. Bizler, özel sigortacılar ancak bunu destekleyici adımlar atabiliriz. Sonrasında ise ürünler, elbette bizim burada inovatif davranıp gençlerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürünleri sunmamız gerekiyor. Onlar daha hayatlarının başındalar. O insanların yaşam döngülerindeki çeşitli önemli noktalarda destekleyici adımlar vadeden ürünlerle karşılarına çıkmamız gerekiyor. Ancak asıl sorunun eğitimle çözülebileceğine inanıyorum. 

  • Sektöre bir mesajınız var mı?

Biz burada aslında rekabet etmek üzere değil dayanışma içinde olmak için varız. Şunu biliyoruz ki sektörde zaten küçük bir pastaya sahibiz. Pasta lafı da çok hoşuma gitmiyor benim ama küçük bir pazar içinde varlığımızı sürdürüyoruz. Amacımız bu pazarı büyütmek olmalı ve bu ancak dayanışma ile olur ,eğer biz birbirimizle rekabet edersek bu bizi büyütmeyecektir. Oysaki biz az önce sizin de belirtmiş olduğunuz gibi o bilinci oluşturarak hayat sigortalarına ya da bütünsel olarak bakarak sigortacılığı yaygınlaştırmaya çalışmamız lazım. Kaldı ki biliyorsunuz zorunlu sigortaları yaptırmakta dahi zorlanan bir ekonomi içerisindeyiz o yüzden sektöre mesajım, dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor.