Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli,  ‘’Asrın felaketinden iki ay geçti ve bizler sigortacılık olarak hep sahadaydık. Nereye ne kadar desteğimiz olur diye başlayarak devam eden serüvenimiz var. Tüm deprem bölgesinde sigortalılık oranları düşük. Reel anlamda büyüyoruz ama bizim ülke için çok yetersizdir. Tek sıkıntımız az sigortalılık oranıdır’’ dedi.

Atilla Benli, düşük sigortalılık oranı ile karşı karşıya kaldıklarını şu şekilde açıkladı: ‘’Yüksek ödeme gücüne sahibiz fakat sigortalılık oranı düşük’’. İlk günden itibaren çalışmalarını sürdüren sigorta sektörü ‘’Deprem bölgesindeki 70 bin hasar dosyasının yarısının tamamlandığını’’ da Benli açıkladı.

Poliçelerdeki bilgilerin doğru olması konusunda uyarılarda bulunan Atilla Benli, ‘’Ticari poliçelerde doğru teminatların alınmadığını görüyoruz’’ dedi.

Yaşanılan bu süreçte büyük bir veri ortaya çıktı ve bu verilere sahip olan SBM, datayı sigorta şirketlerine ilettiğini de açıkladı.

Konuşmasının sonuna yaklaşırken Atilla Benli, ‘’Verasetle hem hayat sigortası hem BES’te haklar kullanılabilir’’ dedi.

Konuşmaya başlayan Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Gülen, aslında sigortanın yüzeyselde ne kadar önemli olduğunu ve yaşanılacak risklere karşı zorunluluk olduğunu bir kez daha açıkladı: ‘’Sigortacılık bir risk transferidir ve riskin doğru şekilde belirlenip doğru şekilde transfer edilmesi lazım’’ dedi.

Depremden sonra karşılaşılan ve sektörde en çok uyarı yapılan eksik sigorta konusunda bir uyarı da Uğur Gülen’den geldi! Gülen, ‘’yaşadığımız en büyük sorun eksik sigortadır’’ dedi.

Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar, ‘’Kasko sigortası diğer branşlara göre daha çok bilinen ve eksik sigorta konusunun olmadığı bir branştır. Türkiye genelinde kasko oranı yüzde 25 olmasına rağmen bölgede kasko oranı yüzde 17 civarındadır. Gaziantep ve Adana, sigortalılık oranının yüksek olduğu deprem bölgelerimizdir.’’ dedi.

Kahramanmaraş depremi sonucunda çıkan 76 milyar TL’lik hasarın 5 milyar TL’si kaskodan ödeneceğini söyleyen Yaşar, deprem bölgesinde 3 milyon 150 bin aracın 439 bini kaskolu olduğu bilgisini de bizlerle paylaştı. Toplumda yanlış bilinen bir durumun da üstünde durarak

 ‘’Trafik sigortası deprem hasarlarını karşılamıyor’’ dedi.

Yaşanan bu acı günlerin üstesinden birlikte geleceğimizi biliyorken Türkiye genelinde

2024 yılı Eylül sonu teknik sonuçları açıklandı 2024 yılı Eylül sonu teknik sonuçları açıklandı

 ‘’Sağlam konut yapma ve sigortalama seferberliği başlamalıdır’’ dedi.

Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kişmir, Banka sigortacılığının üzerinden alınan hayat sigortaları büyük bir teminat ve hasar ödüyor. O yüzden banka dışı hayat sigortalılık oranının artması gerektiğini hatırlattı.

Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, BES ve OKS’de toplam 1.3 milyon katılımcı var’’ dedi. Sigorta penetrasyonun artması gerektiğini geçen günlerde SDDK Başkanı Mehmet  Akif Eroğlu’da konuşmasında bahsetmişti. Taylan Türkölmez’de  sigortalılık penetrasyonu ile BES arasındaki doğrusal uyumu üzerinde durdu:‘’ Sigortalılık penetrasyon oranı ne kadar düşükse BES’te o kadar düşük olur’’ dedi.

Yaşanan depremin ardından sigortaya ilginin çok olduğunu hepimiz biliyorduk fakat Sigortalılık oranında Mart ayı, diğer iki aya kıyasla aynı yoğunlukta değildir. Taylan Türkölmez de, ‘’Şubat’ta DASK ve konut sigortası arttı fakat Mart’ta devam etmedi’’ söyledi.

Editör: Sigorta Life