Sigorta ve bireysel emeklilik sektörü, sunduğu teminatlar, ödenen tazminatlar ve oluşturduğu fon birikimi ile Türkiye’nin ekonomik yapısının önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Sektör, finansal piyasada bankacılığın ardından ikinci sırada yer almakta ve giderek artan bir öneme sahiptir.
2023 yıl sonu itibarıyla sigortacılık sektörünün finansal sektördeki payı %5,6 ve aktif büyüklüğü 1,4 trilyon TL iken, 2024 yılı itibarıyla bu pay %5,83’e çıkmış ve aktif büyüklük 2,4 trilyon TL’ye ulaşmıştır. Sigorta ve bireysel emeklilik sektörü, 73 sigorta şirketi, 19.053 acente, 219 broker ve 2.007 eksperden oluşan büyük bir ekosistem oluşturuyor.
Sigorta Aracıları Sektörün Kilit Taşı
Sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün büyümesindeki en önemli aktörlerin başında sigorta aracılarının geldiğini belirten SEDDK Başkanı Davut Menteş, "Sigorta acenteleri ve brokerler, sektördeki prim üretiminin büyük bir kısmını üstleniyor ve önemli bir istihdam kaynağı sağlıyor" dedi. 2024 yılsonu itibarıyla toplam prim üretimi 838 milyar TL olup, bu prim üretiminin %54’ü acenteler, %20’si bankalar ve %15’i brokerler aracılığıyla yapılmıştır.
Sigorta aracılarının, sigortalıların ihtiyaçları doğrultusunda sigorta ürünlerini belirleyip tanıtarak, sigortalılık oranlarını artırmak ve sektörün büyümesine katkı sağlamak gibi önemli roller üstlendiğini belirten Menteş, bu katkıların ekonomiye yadsınamaz bir değer kattığını vurguladı.
Yeni Düzenlemeler ve Dijitalleşme Adımları
SEDDK olarak, sigorta aracılarının adil bir ortamda rekabet edebilmesi ve sektördeki değişen koşullara uyum sağlayabilmesi için önemli düzenlemeler yapıldığını söyleyen Menteş, "Kuruluşumuzca yapılan tüm düzenlemelerde sektör paydaşlarının görüş ve önerilerini alarak, ortak akıl zemininde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Özellikle 2007 yılında yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik ile aracı komisyonu oranlarına dair herhangi bir üst veya alt sınır belirlenmediğini hatırlatan Menteş, 2017 yılında yapılan düzenlemeyle zorunlu trafik sigortalarında sigorta şirketlerinin aracı komisyon oranının %10’dan az olamayacağı hükme bağlandığını belirtti. Bu düzenlemeyle acentelerin daha düşük komisyonla faaliyet göstermelerinin engellendiğini ifade etti.
SEDDK Başkanı, 2024 yılında Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ve 2025’te Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde yapılacak düzenlemelerle sektördeki iyileştirmelerin sürdüğünü açıkladı. Ayrıca, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen Teklif Platformu sayesinde sigorta aracılarının sigorta şirketlerinden zorunlu trafik sigortası teklifi almasının ve poliçe düzenlemesinin kolaylaştığını belirtti.
Dijitalleşme ve Güvenlik Önlemleri
Sektörün dijitalleşmesinin önemine de değinen Menteş, "Değişen tüketim alışkanlıkları ve yeni kuşakların dijitalleşmeye olan yatkınlığı göz önüne alındığında, dijital platformlarda sektör hizmetlerinin sunumunun yaygınlaştırılması, sigorta şirketlerinin ve aracılarının maliyetlerini azaltacaktır" dedi. Dijitalleşme ile operasyonel süreçlerin uçtan uca dijitalleşmesiyle hata oranlarının düşeceği, veri analizinin kolaylaşacağı ve sigortalılık oranının artacağı düşünülmektedir.
Menteş, ayrıca sektördeki suiistimallerin önüne geçmek ve sigortalıların güvenini artırmak adına yeni güvenlik tedbirlerinin devreye alınacağını ve sigortalıların mevzuata uygun bilgilendirilmeleri için teknik personel eğitimlerine de öncelik verileceğini belirtti.
SEDDK’nın Hedefi: Sektörü Geleceğe Taşımak
SEDDK Başkanı, finansal sektörün ve vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verebilen, uzun dönemli fonlar üreterek kalkınmayı ve büyümeyi destekleyen sigorta sektörünün, başta sigorta aracıları olmak üzere tüm paydaşlarıyla birlikte hak ettiği büyüklüğe ulaşması için çalışacaklarını belirterek, "Sigorta aracılarının sektördeki rolünü tekrar vurguluyor, sigortalıların sigortaya erişiminde, istihdama katkısında ve yeni fırsatlar yaratılmasında sektöre olan katkılarının önemini bir kez daha hatırlatıyorum" dedi.
Davut Menteş, sektörün her bir aktörünün korunmasına ve her geçen gün sektörün bir adım daha öteye taşınmasına yönelik yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.