"Zorlu bir yılı daha geride bıraktık"

Sigorta Sektöründe Dijitalleşme Hız Kazandı Sigorta Sektöründe Dijitalleşme Hız Kazandı

Pandemi döneminde gerek sigorta bilincindeki artış gerekse varlık fiyatlarındaki artış nedeniyle varlıkları yerine koyma güçlüğü sigortayı artık lüks olmaktan çıkarttığını belirten Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk: “2020 yılında pandemi dolayısıyla çok az hareketlilik görülürken, 2021 yılında ise normalleşmeye geçilmesi ile birlikte hareketlilik çok arttı. Pandemi öncesinde, örneğin sağlık sigortası pazarı belli bir doyuma ulaşmıştı. Ancak salgın sağlık sigortasının önemini herkese yeniden ve yoğun bir biçimde hatırlattı. Ayrıca pandeminin yarattığı ekonomik durgunluk işyeri, hayat, işsizlik sigortacılığının da yeniden ele alınmasını sağladı. Bu noktada müşterilere daha hızlı ve esnek çözüm sunan sigorta sektörü iyi bir sınav vererek yılı artıda kapattı. Sağlıkta olduğu gibi hayat ve işsizlik sigortasına da taleplerin arttığını gördük. Ancak yine de son aylarda yaşanan belirsizlik tüm sektörleri olduğu gibi sigorta seltörünü de çok zorladı.

"2021’i yüzde 50’lik büyüme ile kapattı"

Monopoli Sigorta olarak 2021 yılını yüzde 50’ye yakın bir büyümeyle kapattıklarını açıklayan Esentürk, “2021 yılında yapmış olduğumuz iş birliklerinin de katkısı ile iyi bir yıl geçirdiğimizi ve yılı başarılı bir şekilde kapattığımızı söyleyebiliriz. Portföyümüzde en önem verdiğimiz branşların başında sağlık geliyor. Bizim için çok değerli olan sağlık branşında, yüzde 50 oranında bir büyüme kaydettik. Bunun dışında yangın, nakliyat, mühendislik ve motor branşları da büyümemizi devam ettirdiğimiz branşlar olarak ön plana çıkıyor. Tabii son iki ayda kurda yaşanan dengesiz artış ve ekonomideki istikrarsız ortam, tüm sektörlerde olduğu gibi sigorta sektörünü de etkiledi. Zor bir yıl olan 2021 yılını bu şekilde kapatabilmek bizim için mutluluk verici. Bizim için hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimiz çok önemli. 2020 yılının son aylarında kurmuş olduğumuz Müşteri Memnuniyeti Departmanını, 2021 yılında da birinci önceliğimiz olarak ele aldık. Müşterilerimize verdiğimiz bu önemin karşılığını da hem mevcut müşterilerimizi koruyarak hem de yeni müşterilerimizin aramıza katılmasıyla aldığımızı düşünüyoruz. Bireysel müşterilerde yüzde 12’lik ve kurumsal müşterilerde de yüzde 15’lik artış ile rakamsal olarak da bunu ortaya koyabildik” dedi.

"2022’de hedefler büyük dijitalleşemeye yatırım"

Ekonomik gelişmelerin sigorta sektörüne etkisinin doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Erol Esentürk: “Türkiye’de sigortalılık oranı maalesef düşük... Aslında sigorta sektörü, ülkenin ekonomik büyümesinden daha yüksek oranda büyüme potansiyeline sahip. 2022 yılı, 2021 son aylarda başlayan kur artışlarının devam edebileceği bir yıl olacağı sinyallerini veriyor. Enflasyondaki artışa bağlı olarak, tüm ürün bedellerinde artışlar, yedek parça ve işçilik bedellerinde artışlar ve medikal enflasyondaki artışların poliçe primlerine de yansımasını öngörüyoruz. Bu bağlamda tüm sektörde tüm branşlar için primlerde ciddi artışların olması bekleniyor. Reel olarak ise yine ciddi bir büyümenin olabileceğini düşünüyoruz. Ekonomideki istikrarsızlık sonucu müşterilerin mal ve hizmetlerini koruyucu tutumlarında artış olacağını ve buna bağlı olarak da sigorta bilincinin artmasını ve poliçe satışlarında adetsel olarak da artış olmasını yüksek ihtimal olarak görüyoruz.” 2022’de Monopoli Sigorta olarak öncelikle tüm süreçlerimizi dijitalleştirmeye odaklanmış olduklarını söyleyen Esentürk, “Her ne kadar sektörde bu alanda bazı çekinceler olsa da biz inisiyatif alarak bu dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bunu yaparken de sadece satış süreçlerimizi değil, sigortalılarımızın hasar, tahsilat ve diğer satış sonrası süreçlerini de takip edebilecekleri bir dijital platform hazırlığı içindeyiz” diye açıkladı.

"Risk yönetim danışmanlığını yeni dünya düzenine entegre etmeliyiz"

Sigortalılık oranının artması konusunda sigorta firmalarına büyük iş düştüğünün altına çizen Erol Esentürk, “Biz Monopoli Sigorta olarak dünyanın ve doğanın sürdürülebilirliği için artık her ticari girişimin sosyal fayda yaratan projeler üretmesi gerektiğine inanıyoruz. Bilgi, Büyük Veri, Teknoloji, Dijital Multipleks Sistemler, Yapay Zeka Entegrasyonlu Platformlar... Bu çağın altın değerindeki olguları bunlar. Biz artık daha tepe bir bakışla herkesin kendi sektörünün geleceği için ortak değer yaratan projeler üretmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bilinçle kurduğumuz ‘Monopoli ile Değer Katanlar Platformu’ çatısı altında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimizde, tüm paydaşlarımız ve iş ortaklarımız ile beraber daha iyi bir dünya için kendi sektörümüzde neler yapabileceğimize dair tecrübe ve fikir paylaşımı gerçekleştirmeyi ve sonucunda değer yaratan projeler üretmeyi hedefliyoruz” diye ekledi.