Türkiye Sigorta Birliği (TSB), resmi internet sitesinde Cenevre Birliği tarafından yayınlanan “Sigorta ve Uzun Ömür Ekonomisi – 100 Yıllık Yaşamlar Çağında Korumaya Yön Verme” raporunu paylaştı.
Cenevre Birliği (Geneva Association) tarafından yayınlanan “Sigorta ve Uzun Ömür Ekonomisi – 100 Yıllık Yaşamlar Çağında Korumaya Yön Verme” raporu dünyanın önemli bir demografik değişim geçirdiğini, azalan doğum oranları ve yaşlanan nüfusun yeni zorluklar olarak ortaya çıktığını ve bu durumun bireylerin tasarruflarının daha uzun yaşam sürelerine yayılması gerektiğinden finansal güvenliği riske attığını vurguluyor. Raporda uzun yaşam ve uzun yaşamın sosyo-ekonomik etkileri inceleniyor ve sigortacılar için konunun etkilerini anlamak açısından bir çerçeve sunuluyor. Rapor ayrıca sigortacıların mevcut çözümleri geliştirme ve yeni çözümler üretme, böylece dayanıklı bir uzun ömür ekonomisini teşvik etme fırsatlarını da vurguluyor. Raporda öne çıkan bazı noktalar şu şekilde:
Raporda öne çıkan noktalar:
Küresel doğurganlık oranları, 1950'lerdeki kadın başına 5 çocuktan yaklaşık 2,1'e düştü. Bununla birlikte, küresel yaşam beklentisi 46 yıldan 74’e çıktı, hatta birçok OECD ülkesinde 80'i aştı.
Geleneksel nüfus piramidi, 40 yaş üstü bireylerin artması ve azalan doğurganlık oranlarıyla bir kubbe şekline dönüşüyor.
İnsanlar daha uzun yaşamanın zorlukları konusunda endişelerini dile getirirken, bu döneme hazır olmaları konusunda olması gerektiğinden fazla iyimser bir bakış açısına sahipler.
Sigorta; aile ve devletle birlikte uzun ömürlülüğü destekleyen temel bir yapı olarak tanımlanıyor.
Artan uzun ömürlülüğün sunduğu zorlukları ve fırsatları etkili bir şekilde ele almak için etkin kamu politikaları önem arz ediyor.