Her Yaşta kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle Türkiye’de “yaşlanma” ile ilgili toplumsal sorunu ele alan ilk şirket olan AgeSA, Sivil Toplum İçin Destek Vakfı iş birliği ile hayata geçirdiği Her Yaşta Fonu ile yaşlılık ve yaşlanma alanlarıyla faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarını (STK) desteklemeye devam ediyor. TÜİK verilerine göre 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun %16'sını, Türkiye nüfusunun ise %18'ini yaşlıların oluşturacağı tahmin ediliyor. Buna rağmen yaşlılıkla ilgili toplumsal sorunları ele alan çalışmalar bir hayli sınırlı kalıyor. AgeSA, bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarına verdiği hibe desteğiyle yaşlı bireylerin topluma daha aktif katılımını sağlamayı ve yaşlanma sürecine dair farkındalığı artırmayı hedefliyor.
10 ay süren çalışmaların sonuçları rehbere dönüştü
Her Yaşta Fonu desteğiyle “Afet Sonrası Yaşlılık Çalışmaları” projesini hayata geçiren YÖRET Vakfı, Toplumda yaşlılık algısının olumlu ve doğru bir şekilde yerleşmesini sağlamayı, yaşlıların hayatını kolaylaştırmayı ve nesiller arası ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında YÖRET, 2023-2024 proje dönemi boyunca 10 profesyonel ve 10 gönüllüden oluşan bir ekiple, Hatay başta olmak üzere afet bölgelerinde toplamda 118 yaşlı birey ve 235 aileye ulaştı. Onların yaşamsal ve psiko-sosyal ihtiyaçlarını karşıladı. 10 ay süren proje kapsamında özellikle yaşlı bireylerle yapılan kapsamlı görüşmeler, onların afet sonrası karşılaştıkları zorluklara ışık tuttu. Vakıf, afet bölgelerinde yaşlı bireylerin karşılaştığı sosyal destek ağlarının zayıflaması, psikolojik travma ve bilgi eksikliği gibi sorunların derinlemesine ele alındığı çalışmasının sonuçlarını “Afetlerde Yaşlı Yetişkinlere Destek Kılavuzu”na aktardı. Kılavuz, yaşlılara hizmet götüren, onlarla çalışan sağlık, sosyal ve psikolojik destek meslek profesyonellerinin bilgisine sunuldu.
Profesyoneller vasıtasıyla yaşlı yetişkinlerin iyilik halini güçlendirmeyi amaçlıyor
Depremden etkilenen yaşlı bireylere hizmet sunan profesyonellerin rehberliğini geliştirmeyi amaçlayan “Afetlerde Yaşlı Yetişkinlere Destek Kılavuzu”, böylece yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı ve olası afetlerde onların zarar görmesini en aza indirmeyi amaçlıyor. Kılavuz, toplumsal farkındalık yaratmayı hedeflerken, yaşlı bireylere yönelik destek çalışmalarının standartlarını da belirliyor.
Yaşlı yetişkinler, kronik hastalıklar, hareket kısıtlılığı, görme ve işitme kaybı gibi fiziksel sağlık durumları nedeniyle afetlerden daha fazla etkilenebiliyor. Kayıplar, belirsizlik ve güvenlik endişeleri, yaşlılarda stres, anksiyete ve depresyon gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Afetlerde Yaşlı Yetişkinlere Destek Kılavuzu, bu konularda yaşlı yetişkinlere profesyonel bakım veren bireylere yol gösteriyor. Kılavuzda afet öncesinde, anında ve sonrasında yapılması gerekenlerin yanı sıra yaş ayrımcılığı, etkili iletişim, sağlık profesyonellerinin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıklarını korumaları gibi birçok konu da ele alınıyor.