Fonun 3’üncü döneminde 6 Şubat depremlerinden etkilenen yaşlıların iyi olma halini destekleyen Meryem Kadın Kooperatifi, Dem Derneği, Türkiye Alzheimer Derneği ile Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı ise projelerini tamamlamak için deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.
Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün lider kuruluşlarından AgeSA, 18-24 Mart Yaşlılar Haftası vesilesiyle, yaşlılık ve yaşlanmanın aslında bir sorun olmadığını, bir toplumun refah düzeyinin artmadan yaşlanmasının bir sorun olduğunu vurguluyor. Türkiye'de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı, 2023'te yüzde 10,2'ye çıkarak Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. 2060 yılında ise bu oranın %20’yi aşmasının bekleniyor. Türkiye’nin artık yaşlı ve hızla yaşlanan bir toplum olduğuna dikkat çeken AgeSA, 2019 yılında başladığı kurumsal sosyal sorumluluk projesi “Her Yaşta” ile sivil toplum iş birliklerine, bağış ve farkındalık çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Türkiye’nin yaşlanmaya hazırlığına rehber olmak ve toplumun yaşlılık algısının pozitife dönüşmesine katkıda bulunmak amacıyla Heryasta.org ve sosyal medya hesaplarından farkındalık iletişimini sürdürüyor; her yaşta dolu dolu yaşamanın mümkün olduğunu hatırlatıyor.
“Her Yaşta” projesi çatısı altında Sivil Toplum için Destek Vakfı koordinasyonunda hayata geçirdiği Her Yaşta Fonu ile de değer yaratmaya devam ediyor. AgeSA, bugüne kadar Her Yaşta Fonu ile desteklenen 7 sivil toplum kuruluşunun 12 projesine sağladığı 1,5 milyon TL hibe desteğiyle yaklaşık 3 bin kişiye ulaşmayı başardı. Fonun 3’üncü döneminde desteklenen 4 STK ise, 6 Şubat depreminden etkilenen bölgelerdeki çalışmalarını sürdürüyor.
65 yaş üstü 100 kadına destek sağlandı
Adana’da faaliyet yürüten, Sınırlı Sorumlu Meryem Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi “Biz de Varız!” projesi kapsamında, 65 yaş üştü 100 kadına sosyo ekonomik, kültürel ve hukuki kapasitelerini artırmak için destek verdi. Teknoloji eğitimleri ve öz bakım hizmetleri sağladı. Proje 2024 Haziran’a kadar devam edecek.
İşitme kaybı yaşayan kişilerin ihtiyaçları tespit edildi
“Sesimi Duyan Var Mı?” projesini hayata geçiren Dem Derneği, Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki 23 çadır ve konteyner kentte işitme kaybı yaşayan yaşlılar başta olmak üzere işitme cihazı ihtiyacı olan kişilere ulaşıyor. Bugüne kadar 134 kişiye ulaşıldı ve işitme kaybı yaşayan bireylerin ihtiyaçları tespit edildi. Proje 2024 Haziran’a kadar devam edecek.
Yaşlıları ve onlara bakım verenleri destekleyici psikososyal çalışmalar yapılıyor
Türkiye Alzheimer Derneği, “Depremzedeleri Unutmuyoruz!” projesi ile kişilerin, Alzheimer hastalığı ve bakımı konusunda bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve bu hastalıktan muzdarip kişi ve ailelerin yaşam kalitesinin artırılması amacıyla çalışmalar yürütüyor. Dernek, yaşlıların sağlık durumlarını düzenli olarak takip etmeye ve riskli bulunan kişileri ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirmeye başladı. Yaşlıların ve bakım verenlerin iyi olma haline destekleyici psikososyal çalışmalar planlandı. Proje 2024 Aralık’a kadar devam edecek.
Sosyal Hizmet Profesyonelleri eğitimlerle destekleniyor
“Afet Sonrası Yaşlılık Çalışmaları” projesini hayata geçiren Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı "Destek verene destek" anlayışı ile yaşlılara hizmet götüren sosyal hizmet profesyonellerini eğitimlerle destekliyor. Bugüne kadar 18 profesyonelin yüz yüze eğitimleri gerçekleşti. Yaşlıların bio-psiko-sosyal ihtiyaçları belirlendi. Proje 2024 Kasım’a kadar devam edecek.