Maher Holding’in girişimiyle, Quick Tower bünyesinde Mayıs 2023’te faaliyete geçen Quick Art Space, Nergis Abıyeva’nın küratörlüğündeki üçüncü grup sergisini 11 Nisan-4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriyor. “Benzer Bir İpe Düğümlü Olmak” başlıklı sergide Eylül Ceren Ersöz, Erdem Varol, Irmak Dönmez, Meltem Şahin ve Merve Dündar’ın resim, fotoğraf, enstalasyon, video, kolaj, seramik gibi farklı türlerdeki yapıtları gösteriliyor.

TSB Başkanı Uğur Gülen, Quick 2. El Oto Zirvesi'ne katıldı TSB Başkanı Uğur Gülen, Quick 2. El Oto Zirvesi'ne katıldı

“Benzer Bir İpe Düğümlü Olmak” sergisi ismini, Anne with an E dizisinin bir bölümünün başlığından ödünç alıyor. Lucy Maud Montgomery’nin Anne of Green Gables adlı kitabından uyarlanan, 19. yüzyıl Kanada’sındaki feminist dönüşümleri içeren dizi, özgürleşmenin katmanlarına da odaklanır. Bu başlık, Charlotte Bronte’nin Jane Eyre kitabında Mr. Rochester’ın Jane Eyre’a söylediği bir cümleden devşirilmiştir:

“Bazen senin hakkında epey tuhaf bir hisse kapılıyorum. Bilhassa bana şimdiki kadar yakın olduğunda. Sanki buraya, kalbimin olduğu yere, sol kaburgamın altına düğümlü bir ip var ve sana da benzer bir şekilde sıkıca düğümlü.”

Bir metafor olarak ele alınan “Benzer Bir İpe Düğümlü Olmak” sergisinde birliktelik, dayanışma, aidiyet, özgürlük gibi kavramlarla ilgilenen sanatçıların sergi için üretilmiş ve daha önce seyirciyle buluşmamış yapıtlarına yer veriliyor. Çeşitli yüklerle, toplumsal cinsiyet kalıplarıyla yaşamanın özgürlüğe balta vuran taraflarıyla ve kendimize nefes alabilecek alanlar yaratmakla ilgilenen “Benzer Bir İpe Düğümlü Olmak” sergisi, mücadelenin henüz bitmediğine, belki de bitmesinin imkânsızlığına işaret ediyor. Coşkuyla ve özgürce kutlanması gereken 8 Mart’ların ve Mart ayına yayılan toplumsal cinsiyet farkındalığının ardından kalan tortulara, sloganlara, kelimelere, ifade biçimlerine ve olanaklarına odaklanıyor.