Türkiye İstatistik Kurumu, 2021- 2023 yıllarına ilişkin hayat tablolarını açıkladı. Ülkemize özel hayat tabloları, 2013 yılından itibaren Türkiye ve il düzeyinde idari kayıtlardan yıllık olarak üretiliyor. Türkiye’de 2020- 2022 döneminde erkeklerde 74,8 yıl olan doğuşta beklenen yaşam süresi, 2021-2023 döneminde 74,7 yıla gerilerken, kadınlarda ise 80,3 yıldan 80 yıla geriledi.
Hayat tabloları yoluyla elde edilen doğuşta beklenen yaşam süresi bilgisine ek olarak ilk kez eğitim durumuna göre beklenen yaşam süresi bilgisi de hesaplandı. Türkiye’de eğitim düzeyine göre beklenen yaşam süresi incelendiğinde; eğitim düzeyi yükseldikçe beklenen yaşam süresinin de uzadığı görüldü. Örneğin; 30 yaşındaki kişilerde, ortaöğretim altı mezuniyeti olanlarda beklenen yaşam süresi 45,7 yıl, ortaöğretim mezununda 47,7 yıl ve yükseköğretim mezunlarında 50,5 yıl oldu. Dolayısıyla, artan yaşam süresi daha uzun bir emeklilik dönemini de işaret ediyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) emekliliğe dönük ek tasarruf yapmanın ne kadar kıymetli olduğu TÜİK tarafından açıklanan verilerde görülmüş oldu. Kişilerin uzayan emeklilik döneminde, çalışma dönemindeki yaşam standartlarını koruyabilmek ve huzurlu bir emeklilik süreci geçirebilmek adına BES gibi uzun vadeli tasarruflara yönelmeleri gerekiyor.