SEKTÖR

TSB'nin düzenlediği Uluslararası Sigorta Zirvesi başladı

Her yıl mayısın son haftası kutlanan Sigorta Haftası bu yıl 11'ncisi kutlanıyor. Türkiye Sigorta Birliği tarafından düzenlenen ‘Türkiye Uluslararası Sigorta Zirvesi’ bugün başladı.

Her yıl mayısın son haftası kutlanan Sigorta Haftası bu yıl 11'ncisi kutlanıyor. Türkiye Sigorta Birliği tarafından düzenlenen ‘Türkiye Uluslararası Sigorta Zirvesi’ bugün başladı. Sigorta Haftası kapsamında TSB tarafından 23-24 Mayıs tarihlerinde Swissotel the Bosphorus’ta Uluslararası Sigorta Zirvesi iki gün boyunca devam edecek. 

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Vekili Ali Ersoy ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman’ın yaptığı açılış konuşmalarının ardından ‘Sigorta Pazarları ve Emeklilik Yatırım Fonlarının Pandemi Sonrası Değerlendirilmesi’, ‘Sigortacılar İçin İklim Değişikliği Sorunu ve Sürdürülebilirlik’, ‘Sigorta ve Bireysel Emeklilik Sektöründe Yapay Zekanın Geleceği ve Insurtech’, ‘Türk Sigorta Pazarları Arasında İş Birliği Beklentileri’ panellerine yer veriliyor. 

TSB Başkanı Atilla Benli yaptığı açılış konuşmasında hem sigortacılık hem de emeklilik alanında sektörümüz büyümeye devam ettiğini ifade etti. Benli, "2021 yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüğümüz 427 milyar lirayı; prim üretimimiz 105 milyar lirayı; BES’te fon büyüklüğümüz ise 244 milyar lirayı aştı. Sektör olarak 2021 yılında ülke ekonomisine sağladığımız teminat 230 trilyon liraya ulaşırken ödediğimiz toplam tazminat tutarı da 64 milyar liraya yaklaştı. 
Öte yandan, 2022 yılının ilk üç ayında prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %70 artışla 43 milyar liraya ulaştı. Benzer şekilde bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü de mayıs ayı itibarıyla geçen yıla göre %56 artışla 285 milyar lirayı aştı" şeklinde konuştu.

Galataport’ta düzenlenen ‘Sigorta Haritaları Sergisi’ ile başlayan 11. Sigorta Haftası etkinlikleri, Uluslararası Sigorta Zirvesi ile devam ediyor. “Sigortacılığın Geleceğini Yeniden Tanımlamak: Yeni Fırsatlar” temasıyla iki gün sürecek Zirve’nin ilk gününe katılan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Türkiye ekonomisinde sigorta sektörünün çok önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çekti. Zaman şöyle konuştu: “Sektör, risklerin daha iyi yönetilmesine katkı verirken, birikimlerin büyümesini de sağlıyor, bünyesindeki fonlarla uzun vadeli yatırımlara, piyasaların derinleşmesine ve daha fazla likidite oluşmasına ön ayak oluyor. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın tam 32 katına tekabül eden 230 trilyon TL’lik teminat sağlayan sigorta sektörü, ekonomimizin sağlıkla geleceğe ulaşmasında kilit rol oynuyor. Ülkemizin hedeflerine varmasında en büyük desteklerden birini veren sektörü Bakanlık olarak desteklemeye devam edeceğiz.”

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Vekili Ali Ersoy konuşmasında sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün, ekonomilerin yarınını şekillendirecek dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümün yönetilmesinde önemli rolü olacağını söyledi. Ersoy şöyle konuştu: “Katılım sigortacılığının ve yurt içi tasarruf birikimine önemli katkısı olan özel emekliliğin her geçen yıl daha da gelişmesi ve sektörümüzün uluslararası piyasalara uyum düzeyinin artması ile ülkemiz için sigortacılık alanında gelişim alanlarının ve yeni fırsatların doğacağına inanıyoruz. Kurum olarak tüm bu süreçlerin yönetiminde üzerimize düşen görevleri layıkıyla yapma konusunda azim ve istekle çalışmaya devam edeceğiz.”  

“Sektörün millî gelire ilave katkısının 421 milyar TL olmasını hedefliyoruz”

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin açılış konuşmasında sigorta sektörünün potansiyelini vurguladı. TSB Başkanı sözlerine şöyle devam etti: “Boğaziçi Üniversitesinden kıymetli akademisyenlerle birlikte hazırladığımız Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizine göre Türkiye sigortacılık sektörü penetrasyon oranının mevcut %2,2 oranından muadil ülkelerde gözlemlenen %4,5 seviyesine çıkması durumunda sektörümüzün ülkemizin milli gelirine ilave katkısı endirekt katkılar ile birlikte 421 milyar TL’ye kadar çıkıyor. Bu ilave katkı milli gelirimizde %7,5 oranında bir büyümeye tekabül ediyor. Bu çalışma, sektörümüzün arzu edilen noktalara gelmesi halinde ülke ekonomimize nasıl katkı sağlayacağını açık bir şekilde gösteriyor” 

“Sektörümüz ekonomimizin ‘itici gücü’ olmaya aday”

Uluslararası siyasi gelişmeler, pandemi ve savaşlar nedeniyle zorlaşan küresel ekonomik koşullar ile iklim değişikliği, doğal afetler ve her geçen gün hızlanan dijitalleşme gibi pek çok konuya aynı anda uyum sağlamanın kolay olmadığını ifade eden TSB Başkanı Benli, tüm bunlara rağmen “Türkiye, emeklilik ve sigorta sektörü açısından büyük bir potansiyel barındırıyor. Üstelik bu potansiyel, ekonomimizin ‘itici gücü’ olmaya da aday” dedi.

Benli, sürdürülebilirlik odağında yeni iş modelleri geliştirilmesinin sektör açısından bir sorumluluk olmasının yanında, müşteri sadakatinin artırılması, sermayeye daha kolay erişim ve uzun dönemde şirket değerinin yükseltilmesi gibi faydaları nedeniyle de stratejik bir gereklilik haline gelmiş olduğunu ifade etti.      

Önleyici tedbirler alınması için iklim değişikliğiyle mücadelede ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında güçlü bir kaldıraç görevi gören sigorta sektörünü ve paydaşlarını ortak ve kararlı adımlar atmaya davet eden Benli, konuşmasını “Daha bilinçli bir toplum, daha yaşanabilir bir dünya için, Sigorta Kıymet Bilmektir” sözleriyle tamamladı. 

Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde sigorta pazarları ve emeklilik yatırım fonlarının pandemi sonrası durumundan iklim değişikliği sorunu ve sürdürülebilirliğe, yapay zekâ ve insurtech’ten Türk sigorta pazarları arasındaki iş birliği beklentilerine kadar geniş bir çerçevede sektörün gündemindeki en önemli konular ele alınıyor.

Zirve’nin 24 Mayıs’ta düzenlenecek ikinci günü, Türk dünyası için önemli bir iş birliğine ev sahipliği yapacak. Türkiye sigorta sektörü adına TSB, Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerinden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’daki sigorta sektörünün ve sigorta pratiklerinin geliştirilmesine destek olmak, teknik uygulamalara ve altyapıya ilişkin bilgi ve deneyim paylaşımına zemin sağlamak üzere bir platform kurulması için ilk adımı atacak. Üye ülkelerin sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek törende imzalanacak Mutabakat Zaptı, Türk dünyasındaki iş birliği için ilk resmî adım olacak.