İşte sonbaharda sağlıklı ve kaliteli beslenmenin püf noktaları…
Yetersiz su tüketimi baş ağrılarına, odaklanmada sorunlara, ödeme neden olur. Su gereksinimi kişiden kişiye ve duruma göre değişmekle beraber; terleme, idrar ile yetişkin bir bireyin günlük ortalama su kaybı 2-2,5 litre kadar olduğu için minimum bu miktarlarda tüketim gerekir.
Mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin besin değerleri daha yüksektir. Sebze ve meyveler bize antioksidan, anti-inflamatuar (enfeksiyona karşı) bileşikler, diyet lifi, vitamin ve mineraller sağlar. Sağlıklı bir bireyin günde toplamda 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimini önerilmektedir.
Çiğ badem, ceviz, kaju, fıstık, çiğ fındık gibi yağlı tohumlar, sağlıklı yağlar olan doymamış yağ asitleri, çinko, E vitamini gibi besin öğelerinden zengindir. E vitamini güçlü bir antioksidandır. Çinko, kolajen ve bağ doku sentezinde rol oynar. Yetersiz çinko alımında depresyon, konsantrasyon bozukluğu, saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları görülür.
Omega-3 yağ asitleri enfeksiyon oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Sağlıklı bir diyette omega-6/omega-3 oranının olabildiğince 1'e yakın olması gerekmektedir.
Vücudumuzun her gün 50 çeşit besin ögesine ihtiyacı vardır. Bu besin ögelerini alabilmek için mümkün olduğunca çeşitli ve dengeli beslenme önemlidir.