Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın açılış konuşmasını yaptığı Sigorta Paneli'nde TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) Başkanı ve Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED) Başkanı Ahmet Nedim Erdem, 2020 yılına ve geleceğe ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Genel Müdürü Zafer Sönmez, TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı ve TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut ve Sigorta Brokerleri Derneği Başkan Yardımcısı Tarık Serpil'in katılım sağladığı panelde SEİK ve TÜSED Başkanı Erdem, eksperlerin tarafsız ve bağımsız olduğunu ve bu bağımsızlığın yasalar ile korunduğunu belirtirken, eksperlerin sigortalılar ve sigorta şirketleri arasında terazi ve hakem görevini üstlendiğine dikkat çekti.
Geçtiğimiz hafta
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın açılış konuşmasını yaptığı Sigorta Paneli'nde,
TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) Başkanı ve Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED) Başkanı Ahmet Nedim Erdem, eksperlik mesleğine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. İzmir'de yaşanan üzücü deprem sonrasında hasar tespitlerinin yüzde 95 oranında tamamlandığını ifade eden Erdem "
Gerek İzmir gerekse Elazığ depremleri sonrasında eksperlerimiz hızlı ve etkin bir şekilde aksiyon aldılar. Pandemi koşulları birçok sektör ve meslekte olduğu gibi bizleri de zorladı.
Ancak pandemiye rağmen eksperlerimiz sahada hasar tespitlerine devam etmiş olup sigortalıların hizmet almasında hiçbir eksiklik yaşanmadı. Pandeminin risk yarattığı durumlarda uzaktan görüntüleme sistemleri ile ekspertiz yapılmasına olanak sağladık, bu şekilde Haziran ayına kadar çalışmalarımıza başarıyla devam ettik ve hiçbir eksiklik yaşanmadı. Normalleşme süreci ile birlikte Haziran ayı sonrasında eksperler olarak tekrar sahaya indik ve sahadaki çalışmamız hala sürüyor. Eksperlerimizin salgın konusunda bilinç düzeyi yüksek olduğu için şimdiye kadar DASK sürecinde 2 eksperimiz bu hastalığa yakalandı fakat hepsi tedavi edildi ve iyi durumdalar" şeklinde konuştu.
Eksperler sigortalıyla sigorta şirketi arasındaki terazi görevini üstleniyor
Eksperlik mesleği ile ilgili önemli notlar paylaşan Erdem
" 5684 sayılı yasada eksperlerin ‘sigorta eksperi’ olarak anılıyor olması, sektörde eksperlerin ‘sigortanın eksperi’ şeklinde algılanmasına neden olmaktadır;
ancak eksperler sigorta şirketlerinin eksperleri değildir. Tarafsız ve bağımsızlığı 5684 sayılı yasada tanımlanmış ve güvence altına alınmıştır. Yüz yıllık bir geçmişe sahip olan eksperlik mesleği, sigortalılar ile sigorta şirketleri arasında terazi ve denge görevini üstlenmiştir. Bugün, eksperlik mesleği, hasarın tespit edilmesinin yanı sıra; insan ilişkileri ve süreç yönetimi gibi görevleri de kapsayan bir sürece evrilmiş durumdadır. Sigortalıların ihtiyaçlarının belirlenmesi ile ilgili olarak ciddi bir operasyon süreci yönetmekteyiz" dedi.
"Sigortalıların eksperle doğrudan temas sağlayabileceği şeffaf bir ekosistem üzerinde çalışıyoruz"
TOBB SEİK ve TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, gelecek vizyonları ile ilgili de açıklama yaptı:
"Sigortalıların ihtiyaçlarının belirlenmesi, iletişim ve ilişki yönetimleri, mevzuatların ele alınması noktasında mesleğin geleceğine dair planlar yapılmaktadır. SEDDK nın kurulması da sektörde olumlu bir etki yaratmış olup sektördeki tüm paydaşlarımız ile uyum içerisinde çalışmalar yürütülmektedir.
Hasar süreçlerindeki operasyon yükü ve prosedürlerin azaltılması, tüm süreçlerin uçtan uça dijital bir ekosistem içerisinde tek merkezden yönetiminin sağlanması, sigortalıların eksperle direkt temasını engelleyen aracıların ortadan kalkması ve sigortalıların şeffaf bir biçimde süreci takip edebilmesi, böylece günümüzde yaşanan birçok anlaşmazlıkların sürecin en başından ortadan kaldırılması amaçlarıyla gerekli dijital sistemin altyapısını kurduk ve algoritmamızı geliştirdik.” ifadeleriyle geleceğe yönelik çalışmalarını paylaştı.
Erdem ayrıca "
Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Poliçe'sinin ortaya çıkmasıyla madencilik ve sigorta sektöründe önemli bir gelişim kat edildi. DASK, TARSİM, TRAMER, SBM’ nin yanı sıra Maden çalışanları ZFK Poliçesi kapsamındaki incelemelerle de örnek model oluşturan bir ülkeyiz. Bizler sigorta eksperleri olarak madencilik sektöründeki risk teftişini de gerçekleştiriyoruz ve madencilerimizin can güvenliğinin sağlanması noktasında en titiz şekilde süreçleri yönetiyoruz, sonrasında sigorta sektörü de bu güvenceyi sağlamış oluyor” dedi.
Sözlerine sigorta sektörünün önemini vurgulayarak devam eden Erdem;
“Sigorta sektörü, tasarrufların artırılması ve yönlendirilmesinin yanı sıra hasar ve tazminat ödemeleriyle likiditeyi artıran ve sosyal anlamda da birçok kazanım sağlayan, bir sektördür. Türk sigorta sektörü, son 20 yıllık süre ele alındığında, devrim niteliğinde süreçler yaşamıştır. Mevzuat ve uygulamada da birçok Avrupa ülkesinden ileri noktadayız. Eksperler olarak bundan sonraki süreçte önceliğimiz; hasar ile ilgili prosedürleri azaltarak tüm taraflara daha hızlı ve nitelikli hizmet sunmak ile daha etkin iletişim sağlamak olacaktır" dedi.
Editör: TE Bilisim