- Sigorta Haftası 2 ve 4 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek panellerle devam edecek. Detaylı programa ve panellerin canlı yayın oturumlarına https://www.sigortahaftasi.com/ sitesinden erişebilirsiniz.
"Önümüzdeki 10 yıl sigorta ve emeklilik sektörümüz önemli büyüme kat edecek"
Türkiye’de sigortacılığın referans merkezi Türkiye Sigorta Birliği tarafından düzenlenen “Sigorta Haftası” açılış paneli ile başladı. TSB Başkanı Atilla Benli, SEDDK Başkanı Türker Gürsoy ve T...
Türkiye’de sigortacılığın referans merkezi Türkiye Sigorta Birliği tarafından düzenlenen “Sigorta Haftası” açılış paneli ile başladı. TSB Başkanı Atilla Benli, SEDDK Başkanı Türker Gürsoy ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yer aldığı panelde sigortanın Türkiye ekonomisine katkıları değerlendirildi. Sigorta Haftası 31 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında sigortacılığı ilgilendiren önemli konulardaki panellerle devam edecek.
Türkiye’de sigortacılığın çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) bu yıl 10. kez düzenlediği, sigorta sektörünün en önemli buluşmalarından Sigorta Haftası “2021’de Sigortanın Türkiye Ekonomisine Katkısı, Beklentiler, Fırsatlar” paneli ile başladı. Hafta boyu gerçekleşecek panellerde sigorta sektörünün ekonomiye katkısı, COVID-19 sürecinde sektörün ortaya koyduğu performans, gelecek trendleri, sağlık, trafik, alacak sigortaları ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) gibi birçok önemli konu uzmanlar tarafından ele alınacak.
Sigorta Haftası’nın 10. Yılı Kutlu Olsun
Haftanın ve günün açılış panelinde değerlendirmelerde bulunan TSB Başkanı Atilla Benli şunları söyledi: “Sigorta Haftası’nın tüm paydaşlarımız ve vatandaşlar nezdinde kutlu olmasını diliyorum. Bu önemli haftaya kıymet gösteren Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanımız Sayın Türker Gürsoy’a ve 16 bini aşkın acentemizin ve sigorta eksperlerimizin çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarımı sunuyorum. Sigorta Haftası’nın 10. yılını kutluyoruz, diğer yandan da SEDDK’nin göreve başlamasının da birinci yıl dönümü. Sigortacılığı ilgilendiren konularda atılan tüm adımları dikkatle takip ediyor, sektörün ve sigortalıların yararına olacak her türlü gelişmenin de öncüsü ve takipçisi olmak için uğraş veriyoruz.”
“Sigorta sektörü olarak ‘kara gün dostu’ olduk”
Son 1,5 yıldır COVID-19 başta olmak üzere yaşanan doğal afetlerin olumsuz etkileriyle ülke çapında mücadele verildiğini belirten Benli, “Sigorta sektörü olarak ‘kara gün dostu’ olduk. Zor günlerde ülkemizin ve milletimizin yanında durduk, elimizi taşın altına sokmaktan çekinmedik” dedi. Atilla Benli sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandeminin başlangıcından bu yana; direkt pandemiye ilişkin olarak hayat sigortalarında 750 milyon TL, sağlık sigortalarında ise 228 milyon TL; Elâzığ ve İzmir deprem felaketlerinde ise 717 Milyon TL tazminat üstlendik. Bu rakamlara, pandemi kapsamında sigortalılarımıza sağladığımız diğer imkanları da kattığımızda halkımıza yaklaşık 2 Milyar TL gibi önemli ölçekte bir destek sağlamış olmanın gururunu yaşıyoruz. 2020 yılında sektörümüz prim üretimini %19,2 artırarak 82,6 Milyar TL prim büyüklüğüne ulaşmıştır. 2021 yılına da iyi başladık; ilk dört aylık prim üretiminde yaklaşık 33 milyar TL gibi bir üretim rakamı yakaladık; yıl sonunda bu rakamın 100 milyar TL’yi aşmasını bekliyoruz. Son dönemde hızla hayata geçmeye başlayan sektörümüzü yakından ilgilendiren uygulamaların hayata geçirilmesiyle birlikte 2020 yılında sağlanan ivmenin artarak devam edeceğine ve önümüzdeki 10 yılın Türkiye sigortacılığının ve emeklilik sektörünün önemli büyüme kat edeceği bir dönem olacağına inanıyorum.”
“Sektörümüzün regülatörü olsak da hedeflerimizin ortak”
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kuruluşundan bu yana ortaya koyduğu çalışmalara değinen SEDDK Başkanı Türker Gürsoy, “Kuruluşumuzdan bu yana 1 yıl geçmiş gibi görünse de teşkilat yapımızın oluşturulmaya başlandığı Ekim 2020’den bu yana geçen 7 ay gibi kısa bir sürede, kurumumuzdaki tüm arkadaşlarımızla pandemi şartlarına rağmen büyük bir emek ve özveriyle önemli işlere imza atmanın haklı gururunu yaşadığımızın bilinmesini isterim. Kısa süre zarfında DASK, BES gibi konularda önemli atılımlar yaptık, çeşitli düzenlemelerle sektörün ve vatandaşlarımızın yararına çalışmalar yürüttük. Geleceğe de umutla bakıyoruz. Sektörümüzün ülke ekonomisindeki payının mevcuttaki %2,5'luk seviyelerden hızla %10'lara çıkması gerekiyor. Biz de bu yönde çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Sektördeki tüm paydaşlarımızla iş birliğinin sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme yolunda bizim için çok kıymetli olduğunun altını özellikle çiziyorum.” dedi.
Hedeflerinin daha şeffaf, daha öngörülebilir bir regülasyon süreci ve çağın gereklerine uygun denetim anlayışı olduğunun altını çizen Türker Gürsoy sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektörümüzün regülatörü olsak da hedeflerimizin ortak olduğunun ve aynı yönde yürüdüğümüzün bilinmesi gerektiğinin altını özellikle çizmek istiyorum. Hepimiz uluslararası entegrasyonu yüksek, finansal ve kurumsal yeterliliği sağlam, istikrarlı, sürdürülebilir bir büyümeye sahip sektör hedefliyoruz. Sektörümüzün ülke ekonomisindeki payının mevcuttaki %2,5'luk sevilerden hızla %10'lara çıkması gerekiyor. Biz de bu yönde zaman kaybetmeden çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Öte yandan hedeflerimizi somutlaştıracak yol gösterici ise, kurum olarak hazırlıklarını sürdürdüğümüz ve kısa vadede kamuoyuna açıklamayı düşündüğümüz 5 yıllık SEDDK Politika Belgesi olacak. Sahip olduğumuz düzenleme ve denetim anlayışının detaylı olarak yansıtılacağı bu belge kurumumuzun bir nevi yol haritası hüviyetinde olacak. Böylelikle, vatandaşlarımızın, paydaşlarımızın ve sektöre ilgi gösteren tüm yatırımcıların önünü görmesi sağlanacak.”
“Sigorta olmazsa üretim olmaz”
Sigorta Buluşmaları’nın ilk panelinin bir diğer önemli konuğu olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da sigorta acenteleri ve eksperlerinin, pandemi ve afet koşullarına rağmen, iş yapma biçimlerindeki dönüşüme hızla uyum sağlayarak çok iyi bir sınav verdiklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, sahada çalışan acente ve eksperler sayesinde hiçbir aksaklık yaşanmadan sigortalılara kesintisiz hizmet verilmesinin sigortacılık sektörünün devamlılığı açısından önemli olduğuna değindi. Sigorta eksperleri ve acentelere yönelik sürekli mesleki gelişim sağlayan eğitimlerine online olarak devam ettiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, sahada sigorta sektörünün gelişimi, sigorta bilincinin yaygınlaştırılması ve hizmetlerin vatandaşlara ulaştırılmasında acente ve eksperlerin öneminin büyük olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle sanayicilerimiz için de sigorta çözümleri önemlidir. Sigorta olmazsa üretim olmaz, sigorta olmazsa ihracat olmaz, yabancı yatırım olmaz. Bu anlamda daha fazla sanayi kuruluşunun sigortalanması açısından gerekli girişimlerde bulunuyor ve paydaşlarımızla istişareler yapıyoruz. Bu konuda da yol kat edeceğimize inanıyoruz. Sigorta sektörünü iş ortağımız olarak gördüğümüzü ve ülkemizin sigorta sektörüne inancımızın tam olduğunu söylemek istiyorum.” diye konuştu.
Sigorta Haftası panellerle devam ediyor
Sigorta Haftası’nda günün ikinci paneli “COVID-19 ve Sonrası Sigortacılıkta Global Trendler ve Türkiye Perspektifi” başlığıyla gerçekleşti. TSB YK Başkan Yardımcısı ve Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, Bupa Acıbadem Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürcan ve Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun yer aldığı panelde COVID-19’un kişisel sağlık konusundaki farkındalığı artırdığına vurgu yapıldı. Sağlık sigortalarının COVID-19 gibi salgın dönemlerinde önemli bir tedbir unsuru olduğuna dikkat çekildi.
Bunlar da ilginizi çekebilir