Konu ile ilgili güncel gelişmeleri değerlendiren Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk “Kasko fiyatlarına yaklaşık yüzde 230 zam geldi. Bu artışın en önemli sebebi araç bedellerindeki artışın yüzde 110’ları bulmuş durumda olması. Araç bedellerindeki artışın dışında diğer bir etken de enflasyon ve kur nedeniyle araç onarımında kullanılan yedek parçaların fiyatlarının artmış olması. Asgari ücretteki artış da işçilik maliyetlerini artırdı. Bundan dolayı da sigorta şirketlerinin hasar maliyetleri arttı. Bu maliyeti karşılamak istemeyen sürücüler artık kaskosuz trafiğe çıkmaya başladı. Ancak araç bedelleri bu kadar yükselmişken, araçların artık bir yatırım aracı haline geldiğini düşünürsek; kasko yaptırmamak büyük bir hata olur” dedi.
Erol Esentürk, yapmış olduğu değerlendirmede, "Araç başına, tipine ve kullanıcı özelliğine göre, değişmekle birlikte geçtiğimiz seneye göre araç bedelinde herhangi bir değişiklik olmadığını varsayarsak yüzde 30-40 civarında bir artış görünüyor. Hasarsızlık indirimi dediğimiz kavram aynı şekilde devam ediyor. Hasarsız olan araçların kasko prim maliyetleri daha aşağılarda. Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi aslında mevcutta vardı ancak SEDDK yeni yapmış olduğu düzenlemeyle daha önceden 7 basamak olan trafik sigortalarındaki prim tespitine ek olarak iki basamak daha ekleyecek. Çok hasarlı sürücüler için 0’ıncı basamak ve hasarsız sürücüler için de 8’inci basamak olacak. Çok kötü sürücülerin yüzde 200 oranında şu anda zamlanması söz konusu. İyi sürücülerin de yüzde 50 indirim alması söz konusu. Dolayısıyla burada adil bir tavır içerisinde düzenleme oldu ve tüketiciye ciddi anlamda avantaj getirdi. Kasko sigortasında geçmişte devam eden yüzde 60 - 65 olan hasarsızlık indirimi devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Uzun vadede aracın onarım maliyetinin her zaman kasko prim maliyetinden daha yüksek olacağını belirten Esentürk: “Araç sahiplerinin kasko poliçesini devam ettirmek için herkese genişletilmiş kasko, tam kasko gibi ürünler sunmak yerine; aracını az kullananlara ya da tek sürücü kullanımına göre veya da sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu tamirhanelerde onarım yapılması gibi daha dar kapsamlı ve fiyatı daha düşük ürünler sunulmaya başlandı” diye ekledi.
“Sigorta şirketleri bazı branşlardan çekilebilir”
Sorunu acenteler açısından değerlendiren Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk: “Sigorta şirketlerimizin içerisinde bulunduğu zor koşullara acenteler tarafından bakacak olursak, bu gelişmeler sigorta şirketlerinin bilançolarının gelecek yıllardaki durumunu öngörmemizi zorlaştırıyor. Biz müşterilerimiz için en doğru poliçeyi seçmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle son dönemlerde özellikle bilançosu çok zarar görmemiş ve gerektiğinde sermaye artırımı yapabilecek şirketlere yönelmeye çalışıyoruz. Çünkü sigorta şirketleri oto branşında yaşanılan zararları oto-dışı branşlarda telafi etmeye çalışmakta oldukları için ister istemez bu branşlarda daha tutucu bir sigortacılık anlayışına yönelebiliyorlar. Önümüzdeki dönemlerde bir kısım sigorta şirketleri bazı branşlardan çekilebilir ya da bu branşlara yüksek prim ve muafiyetler getirebilir" diye vurguladı.