Quick Sigorta ile başladıkları yolculukta finans alanında alışılmışın dışında bir yapılanma içerisinde olduklarını belirten Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, “Bugün aslında Türkiye’ye model olabilecek bir yapı oluşturuyoruz. Sigorta şirketlerimizin fon yaratma kapasitesi ve finansal ekosistemimizle kentsel dönüşüme ve gayrimenkul projelerine ilgi duyuyoruz. Bina tamamlama sigortaları gibi enstrümanları birlikte kullanmak için gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketine ve onun geliştireceği projelere ihtiyacımız var” dedi.
MHR GYO İLK SİGORTA ŞİRKETİ İŞTİRAKİ GYO
MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz ise MHR GYO’nun sigorta şirketi iştiraki olan ilk GYO olduğunu belirterek, “Sigorta şirketlerinin arkamızda olması bizim avantajımız. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü bina tamamlama sigortaları önemli, geçmiş dönemde kentsel dönüşümde yaşanan firma bazlı sıkıntıları bertaraf etme adına bina tamamlama sigortalarını aktif olarak kullanacağız. Borsada 39 tane GYO şirketi işlem görüyor. Biz 40. olmaya talibiz. SPK ve borsa süreçlerimizi başlattık. Şu an onay aşamasındayız. GYO’lar inşaat yapamıyor, proje geliştirebiliyor. Aktif bir GYO olma adına proje bazlı çalışmalarımız devam ediyor. Kentsel dönüşüm projeleri geliştireceğiz. Çünkü kentsel dönüşümü aynı zamanda sosyal sorumluk alanı olarak görüyoruz. Özellikle depremlerden sonra insanlarda oluşan sağlam binalarda oturma ihtiyacına uygun projelerde olacağız. Artık insanlar sağlam binalarda oturmak istiyor. Özellikle önümüzdeki beş yıl için kentsel dönüşüm projelerinin aktif olarak kullanılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm projelerinde yer almak isteyen bir şirket olarak, kamunun da buna öncelik vereceğini düşünüyoruz. Çünkü devletin desteğinin olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
HER TÜRLÜ RİSK BERTARAF EDİLMELİ
Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, “MHR GYO’nun halka arzı halinde hem sigorta şirketlerimizin koyduğu sermaye hem GYO’nun halka arz sonrası elde edilecek fonlarla başta kentsel dönüşüm olmak üzere projeler geliştirilecek. Bu projelerin konut sahibi olmak isteyenlere teslimi konusunda her türlü riski de bertaraf etmemiz gerekiyor. Bunun için en önemli enstrümanlardan bir tanesi de bina tamamlama sigortası. “Şu ana kadar 100’e yakın konutta bina tamamlama sigortası kullanıldı ve hak sahipleri konutlarını teslim aldı. Dolayısıyla bunun 1000’lere, 10 bin’lere evrilmesi zor değil. MHR GYO ile birlikte bu projelerin desteklenmesinin önünü açıyor olacağız” diyen Yaşar, şunları söyledi:
“Bina tamamlamayı, sigortadan ayrı düşünmemek lazım. Bina tamamlama sigortasını devreye aldığınızda sigortacılığın sadece riski tazmin eden yapısını kullanmanın yanında önleyici sigortacılık da öne çıkıyor. Daha bu projelerin zemin etütlerinin doğru olup olmadığı, projenin doğru bir proje olup olmadığı, her şey doğruysa bile mali sonuçları itibari ile o projenin müteahhit açısından kârlı ve sürdürülebilir bir proje olup olmadığına kadar tüm yönleriyle inceleyip, sigortacı oraya bina tamamlama sigortası verirse, konut alanın da içi rahat olacak. Dolayısıyla konut alacak olan kişinin yapacağı tek şey var. Diyecek ki ‘kardeşim bana bina tamamlama sigortası olan bir projeden yer ver. Bu konuda bir takım mevzuatsal eksiklerin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Yaşar, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genel şartlarda kendisi ile ilgili bir düzenleme talebi var ayrıca standart bir bina tamamlama teminat senedinin yayınlanmasını istiyor. Aynı zamanda da bunun SEDDK tarafından bir tebliğ ile duyurulmasını istiyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Sigorta Birliği ve SEDDK ile birlikte bu çalışmalar tamamlandı, kısa süre içerisinde yayımlanmasını ve bina tamamlama sigortasının önündeki engellerin kalkmasını bekliyoruz.” diye konuştu.