2025 yılının ilk yönetim kurulu toplantısını Arex  Sigorta evsahipliğinde gerçekleştiren Kadın Sigortacılar Derneği Başkanı Sema Tüfekçiler, "Kurulduğumuz günden bu yana gerçekleştirmiş olduğumuz başarılı organizasyonlar, aktiviteler ve eğitimler önümüzdeki dönemde bizleri daha da iyilerini yapmak üzere motive etmektedir ve bugün Arex  Sigorta evsahipliğinde çok verimli  bir yönetim kurulu toplantısı yaparak önümüzdeki dönem yapılacak olan genel kurul toplantımız  için çalışmalarımızı tamamladık." dedi.

Arex Genel Müdürü Dr.Abdullah Kara YK’nu misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şöyle devam etti:

“ Ülkemizde kadınların işgücüne katılım oranı % 35-40 aralığında gerçekleşmektedir. Bu oran maalesef Avrupa ülkelerinin ortalamasının oldukça gerisinde kalmaktadır. Kadınların iş gücüne katılım oranının eğitim seviyesiyle doğru orantılı bir şekilde arttığı görüldüğünden, kadınların eğitiminin desteklenmesi oldukça önemlidir. Bu destekler kapsamında üniversite eğitimi süresince kadınlara pozitif ayrımcılık sağlanmalı, örneğin devlet burslarında kız öğrencilere daha fazla kontenjan sağlamalı, barınma ihtiyacının karşılanmasında kız öğrencilere öncelik tanınarak yurt sayısı ve kontenjanlarının arttırılması gerekmektedir.

İşverene uygulanan prim teşviki düşürüldü İşverene uygulanan prim teşviki düşürüldü

İşgücüne katılım oranının düşüklüğüne paralel olarak, kadınların istihdam oranı da erkeklere göre çok düşük seviyededir. Kadınlarda % 30’luk bir istihdam oranı mevcutken bu oran erkeklerde % 65 seviyesindedir. Yine, istihdamda cinsiyetler arası ücret kazanç farkına bakıldığında, erkeklerin kadınlardan % 6 daha fazla ücret aldığı raporlanmıştır. Kazançlar arasındaki farkın çeşitli nedenlere bağlanması mümkün olsa da sonucun kadınlar aleyhine olduğu bir gerçektir. Bunun önlenmesi için kadın çalışanlar için işyerlerine sağlanacak teşviklerle hem kadın çalışan oranı yükseltilebilir hem de ücret kazançlardaki farkın kapanması mümkün olabilir.  

Sigorta sektörü bakımından ise kadın çalışan oranının ülke ortalamasının üzerinde olması, sektörümüz bakımından oldukça sevindirici bir durumdur. Bununla birlikte yönetici kademesindeki istihdamda, erkek yöneticilerin kadın yöneticilere tercih edildiği gözlemlenmektedir. Sektörümüzdeki kadın yönetici sayısının da ilerleyen yıllarda, kadın çalışan oranıyla paralel olarak artacağını ümit ediyorum. Bu çerçevede, KASİDER’in cinsiyet ve fırsat eşitliğine ilişkin gerçekleştirdiği yoğun çabalar sayesinde oluşturduğu toplumsal bilincin, önümüzdeki süreçte kadın çalışanlarımızın cesaretini ve sadece sigorta sektörü değil, bütün sektörlerdeki özgül ağırlığını daha da arttıracağı kanaatindeyim.“

Editör: İlminur Atçı