Mercer Marsh Benefits (MMB), Türkiye’den yaklaşık 400 şirketin katılımıyla gerçekleştirdiği ‘MMB Türkiye Çalışan Sağlığı ve Yan Haklar Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırma, süregelen yüksek enflasyonun ve buna bağlı olarak artan hastane ücretlerinin, sağlık sigortası teminatlarının iyileştirilmesini şirketlerin en önemli öncelikleri arasına taşıdığını ortaya koyuyor. Yüksek enflasyonun yanı sıra yetenek bulma ve elde tutma zorlukları ile asgari ücret düzenlemelerinin maaşlar üzerinde oluşturduğu baskının da şirketler için kritik konular arasında yer aldığı görülüyor. Bu süreçte, şirketlerin adil ödüllendirme hedefiyle prim modellerini yeniden değerlendirdikleri dikkat çekiyor.

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 94’ü çalışanlarına sağlık sigortası sunuyor. Bu şirketlerin yüzde 46,5’i hem özel sağlık sigortası hem de tamamlayıcı sağlık sigortası sağlıyor. Yüzde 27,7’si yalnızca özel sağlık sigortası, yüzde 19,6’sı ise sadece tamamlayıcı sağlık sigortası olanağı veriyor. Özel sağlık sigortası kapsamına bakıldığında, yüzde 49,2’si çalışan, eş ve çocukları; yüzde 48,8’i yalnızca çalışanı; yüzde 1,9’u ise çalışan ve eşini kapsıyor.

Araştırmaya göre çalışanların yüzde 63,6’sı şirketlerin sunduğu sağlık planlarından memnun. Sağlık planlarının çalışan memnuniyetini artıracak unsurlarına bakıldığında genel olarak her iki katılımcıdan biri sağlık risklerine göre düzenlenen check-up, psikolojik destek programları, sigorta şirketince belirlenen diş bakım teminatı paketleri gibi sağlık olanaklarını belirtiliyor.

ESNEK YAN HAKLAR ÖNCELİKLİ SIRADA

Araştırmanın sonuçlarına göre; ‘Esnek Yan Haklar’ diğer yan haklar arasında en öncelikli sırada yer alıyor. Önem sırasına göre diğer yan haklar; uzaktan çalışma, şirket aracı, bireysel emeklilik, ek yıllık izin, sağlık sigortası, hayat sigortası, yemek yardımı, yol yardımı, giyim yardımı ve wellbeing uygulamaları olarak sıralanıyor. Araştırmanı sonuçlarına göre; şirketlerin yüzde 72,4’ü BES planı sunuyor. Şirketlerin yüzde 92,1 çalışanlarına EYT haklarını kullandırıp tekrar işe dönme imkanı veriyor.

MMB Türkiye Çalışan Sağlığı ve Yan Haklar Araştırması sonuçlarına göre, şirketlerin çalışanlarına sağladığı yemek ve ulaşım olanakları çeşitlilik gösteriyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 39,6’sı çalışanlarına yemek çeki imkânı sunarken, yüzde 29,4’ü hem yemekhane hizmeti hem de yemek çeki olanağı sağlıyor. Sadece yemekhane hizmeti sunan şirketlerin oranı yüzde 23,7 iken, yüzde 5,5’i nakit ödenek vermeyi tercih ediyor. Öte yandan, şirketlerin sadece yüzde 1,8’i çalışanlarına yemek imkânı sağlamıyor.

BAYRAM VE YILBAŞI YARDIMLARI

Ulaşım desteği konusunda ise şirketlerin yüzde 40,6’sı yalnızca servis hizmeti sağlıyor. Yüzde 25,3’ü hem servis hem de ulaşım ödeneği sunarken, yüzde 24’ü yalnızca ulaşım ödeneği sağlıyor. Şirketlerin yüzde 10,2’si ise çalışanlarına herhangi bir ulaşım desteği vermiyor. Bu veriler, şirketlerin çalışan memnuniyetini artırmak adına yemek ve ulaşım konularında farklı yaklaşımlar benimsediğini ortaya koyuyor.

HDI Fibaemeklilik’in 2024 Acenteler Toplantısı Kıbrıs’ta Gerçekleşti HDI Fibaemeklilik’in 2024 Acenteler Toplantısı Kıbrıs’ta Gerçekleşti

Araştırma sonuçlarına göre yemek ve ulaşımdan sonra şirketlerin sağladığı diğer önemli yardımların başında ise yüzde 60 ile bayram, yüzde 59 ile yılbaşı yardımları geliyor.

Editör: İlminur Atçı