Ahmet Yaşar: “Kefalet sigortalarında düzenlemeye ihtiyaç var”
SİGORTA LIFE - ÖZEL HABER A Para'da yayınlanan Güvenli Hayat programına katılarak açıklamalarda bulunan Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, Bakan Elvan’ın sigorta sekt...
SİGORTA LIFE - ÖZEL HABER
A Para'da yayınlanan Güvenli Hayat programına katılarak açıklamalarda bulunan Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, Bakan Elvan’ın sigorta sektörüne yaptığı çağrıya dikkat çekerek sektöre dair açıklamalarda bulundu. Kefalet sigortalarında düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirten Yaşar, bankalar ile haksız bir rekabet içerisinde olduklarını belirtti.
Sigorta sektörüne dair açıklamalarda bulunarak Mayıs ayı rakamlarından bahseden Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, “Sigorta sektörü pandemi döneminde diğer sektörlere göre farkındalığını daha da arttırarak reel olarak bir büyüme gerçekleştirmese de enflasyona yenik düşmedi. Açıklanan rakamlara göre hayat ve hayat dışı olmak üzere toplam 38 milyar 500 milyon liralık bir üretim rakamına ulaşmış oldu. Türkiye’de elementer olarak adlandırdığımız hayat dışı sigortalar daha büyük bir paya sahip. 32 milyar 400 milyon gibi bir üretim rakamı hayat dışı sigortalarında gerçekleşti. 6 milyar 100 milyon liralık üretim de hayat sigortalarında gerçekleşti. Hayat dışı yüzde 1.3’lük bir büyümeye sahipken hayat branşında bir büyümeden bahsedemiyoruz. 2021 yılında da gerçek bir büyüme ile sanıyorum ki 12 milyar dolar civarında bir rakama ulaşmış oluruz” dedi.
“Bankalar ile haksız rekabet içerisindeyiz”
Türkiye’nin en büyük yerli bağımsız sigorta grubu olduklarının altını çizen Yaşar, geçtiğimiz dönemde Quick Sigorta olarak 2 milyar lirayı aşkın kefalet senedi arzı yaptıklarını belirtti. Kefalet senedi alan sigortalılarının bankalardaki limitlerini nakit krediler ve yatırımları için kullandıklarını belirten Yaşar, “Bankalar ile haksız bir rekabet içerisindeyiz. Sayın Bakanımıza bu vesile ile taleplerimizi iletmiş olalım. SEDDK ve TSB’de bu konuda yoğun çalışmalar içerisindeler ve bu düzenlemeleri yapmak için uğraşıyorlar” dedi.
Kefalet sigortalarında yükümlülükleri yerine getirebilmek için sigortalılardan bankalar gibi bir takım teminat talebinde bulunduklarını ifade eden Yaşar, “Bu durumda alınacak hipotek ve rehinlerde bankalar harç ve vergi muafiyetinden istisna olmasına rağmen maalesef kefalet sigortalarında iş insanlarımızın üzerinde böyle bir yük oluşuyor ve bu da maliyetleri arttırıyor. Bu konuda bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Onun dışında vergi, icra iflas ve gümrük mevzuatında da kamu ihale mevzuatında yapıldığı gibi kefalet senetlerinin banka teminat mektuplarına eşdeğer olduğunun bir şekilde bir yönetmelikle düzenlenmesi gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bunlar da ilginizi çekebilir